ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa z ryby

Kiełbasa z ryby

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Milky Way z leśniczówki Bożeny
Buraki kiszone. »
Kiełbasa z ryby
Składniki:
- mięso z łososia 50%
- mięso z siej 50%
- pieprz kajeński 1g/kg
- papryka słodka 1,5g/kg
- czosnek, ok. 3-4 ząbki na kg
- świeża natka pietruszki siekana 2 łyżki na kg
- sól kamienna 18g/kg
- białka jaj z 3 szt/kg
- sok cytryny 2 łyżki na kg
Łososia oczyścić z ości, zdjąć skórę pokroić w kostkę dość drobną. Sieję również oczyścić z ości, zdjąć skórę. Jest to niestety mozolna praca.
Wymieszać oba rodzaje mięs, dodać przyprawy i sok z cytryny oraz sól. Odstawić na noc do lodówki.
Rano następnego dnia jeszcze raz wymieszać mięso dodając pianę z ubitych białek.
Napełnić cienki osłonki baranie odkręcając w krótkie odcinki ok. 15cm.
Osadzać ok 30min.
Wędzić dymem o temp. do ok. 40-50 stopni, następnie po uzyskaniu słomkowego koloru tj. po ok 3h podnieść temp. do ok 70 stopni na ok. 30 min. Nie podpiekać za długo, aby nie nastąpił wyciek tłuszczu.
Można po wędzeniu podsuszyć przez dobę w temp. do 15 stopni.
Kiełbasa jest dość pracochłonna i droga. Kg. kiełbasy wychodzi ok. 40 złotych/kg za same surowce.
Gotowe.
czwartek, 19 września 2013, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/09/Kielbasa-z-ryby.html