ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa prosta z dzika

Kiełbasa prosta z dzika

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Kiełbasa wojskowa z 1952r.
Krakowska podsuszana wg. 16 »
Kiełbasa prosta z dzika
Składniki:
- mięso z dzika (ścinki) 60%
- mięso wieprzowe kl. II 30%
- mięso ścięgniste z dzika lub wieprzowe jak nie ma 10%
- pieprz 1g/kg
- majeranek 0,5g/kg
- czosnek 1g/kg
- gorczyca 0,4g/kg
- papryka słodka 0,5g/kg
- osłonki białkowe 40mm
Mięso zapeklować 48-60h 18g peklosoli / kg na sucho.
Mięso ścięgniste zemleć na sitku 2mm i kutrować. Do masy kutrowanej dodać przyprawy bez gorczycy. Nie dodajemy wody.
Pozostałe mięsa zemleć razem na sitku 8mm. Wymieszać dokładnie wszystkie mięsa, dodać gorczycę. Napełnić osłonki.
Osadzać ok 30min. Wędzić ciepłym dymem do max. 40 stopni. Osuszać ok 7-10 dni. Wędzić drugi raz zimnym dymem i dalej osuszać.
Smacznego
poniedziałek, 22 października 2012, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2012/10/Kielbasa-prosta-z-dzika.html