Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa wojskowa z 1952r.Krakowska podsuszana wg. 16 »
Kiełbasa prosta z dzika
Składniki:-
mięso z dzika (ścinki) 60%-
mięso wieprzowe kl. II 30%-
mięso ścięgniste z dzika lub wieprzowe jak nie ma 10%-
pieprz 1g/kg-
majeranek 0,5g/kg-
czosnek 1g/kg-
gorczyca 0,4g/kg-
papryka słodka 0,5g/kg- osłonki
białkowe 40mm
Mięso zapeklować 48-60h 18g peklosoli / kg na sucho.
Mięso ścięgniste zemleć na sitku 2mm i kutrować. Do masy kutrowanej dodać
przyprawy bez
gorczycy. Nie dodajemy
wody.Pozostałe
mięsa zemleć razem na sitku 8mm. Wymieszać dokładnie wszystkie
mięsa, dodać
gorczycę. Napełnić osłonki.Osadzać ok 30min. Wędzić ciepłym
dymem do max. 40 stopni. Osuszać ok 7-10 dni. Wędzić drugi raz zimnym
dymem i dalej osuszać.
Smacznegoponiedziałek, 22 października 2012, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter