ßßß
Składniki:- 5 kg karkówki wieprzowej- sól 17g/kg- słodka papryka 3g/kg- kolędra 2,5g/kg- papryki ostra 1g/kg- ziela angielskie 0,5g/kg- cynamon 0,5g/kg- mielone goździki 0,5g/kg- czosnku surowy 10g/kg- ocet winny ok.20ml/kg- jelita kal 26-28mmJest to kiełbasa szara, bez użycia saletry (soli peklującej)
Materiał wyjściowy pokroić w kostkę.
Zemleć na sitku 10-12mm.
Dodać wszystkie przyprawy i ocet i dokładnie wymieszać. Można dodać w trakcie mieszania wody w ilosci do ok. 5%.
Odstawić farsz na ok 1 godzinę w temp. pokojowej. Następnie jeszcze raz wymieszać i nabić w jelita kaliber 28mm (cienkie).Osadzać ok. 1 h. Osuszyć w wędzarni i następnie wędzić w temp ok 40 stopni do uzyskania brązowego koloru i podnieś temp do 75-85 st i tak trzymać przez ok 1,5 do 2 godz., aż kiełbasa wewnątrz uzyska ok. 72st
Smacznegoponiedziałek, 09 sierpnia 2010, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter