ßßß Cookit - przepis na Porugalska kielbasa Linguica

Porugalska kielbasa Linguica

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Mrowisko Litwa
Ogórki z ketchupem »
Składniki:
- 5 kg karkówki wieprzowej
- sól 17g/kg
- słodka papryka 3g/kg
- kolędra 2,5g/kg
- papryki ostra 1g/kg
- ziela angielskie 0,5g/kg
- cynamon 0,5g/kg
- mielone goździki 0,5g/kg
- czosnku surowy 10g/kg
- ocet winny ok.20ml/kg
- jelita kal 26-28mm
Jest to kiełbasa szara, bez użycia saletry (soli peklującej)
Materiał wyjściowy pokroić w kostkę.
Zemleć na sitku 10-12mm.
Dodać wszystkie przyprawy i ocet i dokładnie wymieszać. Można dodać w trakcie mieszania wody w ilosci do ok. 5%.
Odstawić farsz na ok 1 godzinę w temp. pokojowej. Następnie jeszcze raz wymieszać i nabić w jelita kaliber 28mm (cienkie).
Osadzać ok. 1 h. Osuszyć w wędzarni i następnie wędzić w temp ok 40 stopni do uzyskania brązowego koloru i podnieś temp do 75-85 st i tak trzymać przez ok 1,5 do 2 godz., aż kiełbasa wewnątrz uzyska ok. 72st
Smacznego
poniedziałek, 09 sierpnia 2010, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/08/Kielbasa-Linguica-Portugalia.html