Wykonanie


Pączki z Nutellą polane
czekoladą i oprószone
orzechami laskowymi to połączenie, które zasmakuje niejednemu wielbicielowi popularnego
kremu czekoladowego.Pączki z poniższego przepisu wychodzą delikatne, puszyste, rozpływają się w ustach, a
czekoladowe dodatki sprawiają, że tym bardziej trudno im się oprzeć.

Pączki:4,5 szklanki
mąki (740 g)200 g
cukru pudru150 g
masła5
żółtek2
jajka80 g
drożdży świeżych

500 ml
mlekacukier waniliowyodrobina
soliPolewa Czekoladowa:150 g
czekolady gorzkiej150 ml
śmietanki kremówkiok. 200 g Nutelliok. 150 g
orzechów laskowycholej do smażenia

Pączki z Nutellą,
Czekoladową Polewą i
Orzechami Laskowymi - Sposób przygotowania:


Ok. 3 łyżki
mąki zaparzamy w 400 ml wrzącego
mleka i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek (w razie problemów można posłużyć się blenderem). Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy
drożdże rozrobione w reszcie ciepłego
mleka. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 minut. W tym czasie ubijamy 7
żółtek wraz z
cukrem pudrem na parze. Wlewamy do wyrośniętego rozczynu, dodajemy pozostałą część
mąki,
cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione
masło, pianę ubitą z dwóch
białek i szczyptę
soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1 , 5 h).Po tym czasie formujemy pączki, przekładamy na oprószone
mąką tacki i znów pozostawiamy do wyrośnięcia (min. 40 minut).Pączki smażymy w głębokim rozgrzanym
oleju. Przekładamy na ręczniki papierowe.Za pomocą szprycy nadziewamy Nutellą każdego pączka.
Polewa Czekoladowa:
Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną
czekoladę i mieszamy do momentu otrzymania gładkiej, lśniącej konsystencji.Pączusie maczamy w przygotowanej polewie i odstawiamy na tackę.Od razu posypujemy siekanymi
orzechami laskowymi.








