Wykonanie



Delikatne, lekkie i dosłownie rozpuszczające się w ustach pączusie, których wierzch stanowi masa kajmakowa posypaną
orzechami włoskimi to propozycja dla osób, które uwielbiają
krówki i wszystkie desery na ich bazie. Pączki nie dość, że pięknie wyglądają to jeszcze wyśmienicie smakują i z pewnością warto je przygotować w okresie karnawałowym i nie tylko...Pączki -
Krówki (Pączki z Masą
Krówkową Kajmakową) - Składniki:Pączki:4,5 szklanki
mąki (740 g)200 g
cukru pudru150 g
masła5
żółtek2
jajka80 g
drożdży świeżych500 ml
mlekacukier waniliowyodrobina
soliok. 400 g masy kajmakowej (najlepiej o smaku
orzechowym)ok. 150 g
orzechów włoskichPączki -
Krówki (Pączki z Masą
Krówkową Kajmakową) - Sposób przygotowania:Ok. 3 łyżki
mąki zaparzamy w 400 ml wrzącego
mleka i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek (w razie problemów można posłużyć się blenderem). Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy
drożdże rozrobione w reszcie ciepłego (nie wrzącego)
mleka. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 minut. W tym czasie ubijamy 7
żółtek wraz z
cukrem pudrem na parze. Wlewamy do wyrośniętego rozczynu, dodajemy pozostałą część
mąki,
cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione
masło, pianę ubitą z dwóch
białek i szczyptę
soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1 , 5 h).

Po tym czasie formujemy pączki i znów pozostawiamy do wyrośnięcia (min. 40 minut).Pączki smażymy w głębokim rozgrzanym
oleju. Przekładamy na ręczniki papierowe.Masę Kajmakową miksujemy, a następnie wykładamy na pączki delikatnie rozsmarowując za pomocą noża.Posypujemy posiekanymi
orzechami włoskimi.














źródło inspiracji: przepis "Lubelli"