Wykonanie



Wyjątkowe w smaku, delikatne, wilgotne ciasto
marchewkowe o lekko korzennym smaku z dodatkiem
cynamonu i
orzechów włoskich którego wierzch stanowi aromatyczna
czekoladą z nutą
pomarańczy. Połączenie tych wszystkich składników tworzy niezwykłą kombinacje o cudownym zapachu i przede wszystkim smaku. Polecam.Ciasto:3
jajka3/4 szklanki
cukru białego (ok. 190 g)

3/4 szklanki
cukru brązowego (ok. 190 g)3/4 szklanki
oleju1,5 szklanki startej
marchewki (ok. 220 g)1,5 szklanki
mąki tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1,5 łyżeczki
cynamonu mielonego1,5 łyżeczki
przyprawy korzennejcukier waniliowy50 g
orzechów włoskichszczypta
soli
Polewa:100 g
groszków czekolady pomarańczowej75 ml
śmietanki kremówkiok. 2 łyżki
cukru pudru
Dno formy o wielkości ok. 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy
masłem.Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Jajka ubijamy razem z
cukrem białym, brązowym i
waniliowym przez dłuższą chwilę do napowietrzenia.Wszystkie pozostałe suche składniki (tj.:
mąka,
proszek do pieczenia,
soda, szczypta
soli,
cynamon) łączymy ze sobą.Do
jajek dodajemy
przyprawę korzenną i ciągle miksując w kilku turach dodajemy suche składniki na przemian z
olejem. Na końcu dodajemy dość drobno posiekane
orzechy włoskie oraz
marchewkę - delikatnie mieszamy.Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 40- 50 minut w temperaturze 180-190 stopni do suchego patyczka.Uwagi: Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika ponieważ ciasto może opaść.Polewa:Gdy ciasto całkowicie ostudzi się możemy przygotować polewę.Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), a następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy
czekoladowe groszki. Energicznie mieszamy do rozpuszczenia
czekolady. Następnie dodajemy
cukier puder i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji.Powstałą kuwerturą polewamy wierzch ciasta.Ciasto można ozdobić mini
marchewkami wykonanymi z masy cukrowej z dodatkiem
pomarańczowego oraz zielonego barwnika.
Pomarańczową czekoladę możemy zakupić w sklepie Słodki Świat, gdzie znajdziemy bardzo dobrej jakości belgijską
czekoladę oraz wiele ciekawych,
czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery.









