ßßß

Wyjątkowe w smaku, delikatne, wilgotne ciasto marchewkowe o lekko korzennym smaku z dodatkiem cynamonu i orzechów włoskich którego wierzch stanowi aromatyczna czekoladą z nutą pomarańczy. Połączenie tych wszystkich składników tworzy niezwykłą kombinacje o cudownym zapachu i przede wszystkim smaku. Polecam.Ciasto:3 jajka3/4 szklanki cukru białego (ok. 190 g)
Polewa:100 g groszków czekolady pomarańczowej75 ml śmietanki kremówkiok. 2 łyżki cukru pudru
Dno formy o wielkości ok. 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy masłem.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Jajka ubijamy razem z cukrem białym, brązowym i waniliowym przez dłuższą chwilę do napowietrzenia.Wszystkie pozostałe suche składniki (tj.: mąka, proszek do pieczenia, soda, szczypta soli, cynamon) łączymy ze sobą.Do jajek dodajemy przyprawę korzenną i ciągle miksując w kilku turach dodajemy suche składniki na przemian z olejem. Na końcu dodajemy dość drobno posiekane orzechy włoskie oraz marchewkę - delikatnie mieszamy.Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 40- 50 minut w temperaturze 180-190 stopni do suchego patyczka.Uwagi: Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika ponieważ ciasto może opaść.Polewa:Gdy ciasto całkowicie ostudzi się możemy przygotować polewę.Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), a następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy czekoladowe groszki. Energicznie mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Następnie dodajemy cukier puder i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji.Powstałą kuwerturą polewamy wierzch ciasta.Ciasto można ozdobić mini marchewkami wykonanymi z masy cukrowej z dodatkiem pomarańczowego oraz zielonego barwnika.Pomarańczową czekoladę możemy zakupić w sklepie Słodki Świat, gdzie znajdziemy bardzo dobrej jakości belgijską czekoladę oraz wiele ciekawych, czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery.







