Wykonanie
Karpatka Królewska - nazwa, która zobowiązuje... i właśnie na takie miano zasługuje ta wersja Karpatki. Tradycyjne parzone ciasto z
waniliową masą budyniową, kremem budyniowo-
śmietanowo-
czekoladowym oraz
śmietanową pierzynką, a całość zdobi
czekoladowa polewa - czyż ten opis nie brzmi apetycznie...
Ciasto:3
jajka75 g
masła3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
wodyszczypta
soliłyżeczka
cukrułyżeczka
wódkiMasy:500 ml
mlekabudyń śmietankowyłyżka
mąki pszennej1/3 szklanki
cukru (lub więcej)2
żółtkacukier waniliowyok. 100 g miękkiego
masłaziarenka z
laski wanilii (lub
cukier z prawdziwą
wanilią)łyżka
kakao400 ml
śmietany kremówki 30%Polewa czekoladowa:75 ml
śmietany kremówki 30%75 g
czekolady gorzkiej (lub
mlecznej)łyżeczka
wódkicukier puderKarpatka Królewska - Sposób przygotowania:Ciasto:
Wodę zagotowujemy z
masłem, a następnie wsypujemy
mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy.Następnie ciasto solimy i miksujemy stopniowo dodając
jajka. Na końcu dodajemy
cukier oraz
alkohol.Masę dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy na dno formy (ok. 20x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (możemy pomóc sobie łyżką lub szpatułką maczaną w zimnej wodzie - wtedy łatwiej będzie nam rozprowadzić ciasto).Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut do zrumienienia wierzchów ciasta.Tak samo postępujemy z drugą częścią masy.
Masa:Do garnka wlewamy
mleko, dodajemy
żółtka,
budyń w proszku,
mąki,
cukier oraz
cukier waniliowy - dokładnie mieszamy do momentu powstania gładkiej konsystencji.Podgrzewamy, niemal ciągle mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć szybko i energicznie mieszamy do momentu całkowitego zgęstnienia - studzimy.Masę dzielimy na dwie części: jedna: 2/3 kremu, druga: 1/3 kremu.
Masa Waniliowa:
Masło ubijamy na jasną puszystą masę. Dodajemy ziarenka
wanilii (lub
cukier z prawdziwą
wanilią). Ostudzoną masę budyniową (większą część, czyli 2/3) chwilę miksujemy, a następnie stopniowo, ciągle mieszając dodajemy do ubitego
masła z
wanilią. Miksujemy do momentu aż masa stanie się gładka.Masa Czekoladowa:Do pozostałej masy (1/3) dodajemy
kakao i chwilkę miksujemy do momentu pozbycia się ewentualnych grudek i otrzymania gładkiej konsystencji.
W osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną kremówkę (pamiętajmy, że
śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się
masło).Krem dzielimy na dwie równe części.Połowę ubitej
śmietany stopniowo dodajemy do masy budyniowo-
kakaowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.Na dno formy (tej w której piekliśmy ciasta) wykładamy jeden ze
spodów. Na niego wykładamy masę budyniową, następnie masę
czekoladową, a na nią pozostałą ubitą
śmietanę (jeżeli mielibyśmy problem z rozprowadzaniem warstw mas - możemy po wyłożeniu każdej z nich wstawić ciasto na kilkanaście minut do lodówki do lekkiego zastygnięcia).Przykrywamy górną częścią ciasta.Całość oprószamy
cukrem pudrem.
Ciasto możemy dodatkowo udekorować
polewą czekoladową:
Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie ściągamy z ognia i dodajemy drobno połamaną
czekoladę oraz
alkohol - mieszamy do momentu otrzymania gładkiej kuwertury. Gdy trochę przestygnie polewamy "zygzakami" wierzch Karpatki.Ciasto po przygotowaniu musi koniecznie spędzić minimum 4 h w lodówce.Karpatka najlepiej smakuje wyciągnięta z lodówki ok. godzinę przed podaniem.