ßßß


Eklerki to ciastka przygotowywane prawie identycznie jak Ptysie, czyli z parzonego ciasta. Różni je jedynie forma charakteryzująca się bardziej podłużnym kształtem. Eklerki to tuż obok Ptysi jedne z popularniejszych deserów szczególnie w okresie karnawałowym. Eklerki często przygotowujemy również na ostatki, ciastka te są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie.Ciasto:4 jajka100 g masła
szklanka mąki pszennejszklanka wodyszczypta soliłyżka cukrułyżka wódkiKrem:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukru2 żółtkacukier waniliowy150 ml śmietanki kremówki 30%
Polewa Czekoladowa:90 g czekolady gorzkiej60 g masłaCiasto:Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki.Całkowicie studzimy.Następnie ciasto solimy, dodajemy cukier oraz alkohol i miksujemy stopniowo dodając jajka.Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka) i za jego pomocą wyciskamy na papierze do pieczenia owalne, podłużne kształty o wielkości ok. 3-4cm x 7-8 cm i wysokości ok. 3-4 cm (w dość dużych odstępach).Pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości eklerków) w 180 stopniach.Ciasto będzie gotowe gdy zacznie się rumienić.
Krem:Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka - dokładnie mieszamy.Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy.Kremówkę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do budyniu delikatnie miksując.Gotowy krem umieszczamy w lodówce do lekkiego stężenia.Każdego eklerka przekrawamy na pół i wykładamy ok. 2 łyżki kremu (można użyć szprycy). Przykrywamy górną częścią ciastka.Polewa Czekoladowa:Połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.Strużkami czekolady polewamy przygotowane eklerki.






