ßßß

Ciasto "Raffaello" bez pieczenia to przepyszna, "bezpiekarnikowa" wersja popularnego kokosowo - migdałowego wypieku zainspirowanego znanymi pralinkami. "Raffaello" to ciasto na bazie herbatników przełożone budyniowymi kremami: kokosowym i migdałowym oraz oblane delikatną polewą z białej czekolady. Jest ono proste w przygotowaniu, szybkie i przede wszystkim przepyszne...
polewa:75 g białej czekolady40 g masłałyżka mlekałyżka malibu (lub zastąpić kolejną łyżką mleka)100 g cukru pudrudodatkowe ok. 50g wiórków kokosowych na posypanie wierzchu (opcjonalnie)Masa:Do miski odlać ok. pół szklanki mleka i dodać budyń oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować wraz z cukrami i dodać rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotować do zgęstnienia masy - ostudzić. Masło zmiksować wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Następnie podzielić masę na dwie części (jedna ok. 1/3 a druga 2/3). Do mniejszej części dodajemy drobno pokrojone migdały, a do większej wrzucamy wiórki kokosowe - dokładnie mieszamy.
Formę (ok. 20x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwsza warstwę herbatników. Następnie wykładamy połowę masy z kokosem, znów przykrywamy herbatnikami, smarujemy masą z migdałami, wykładamy herbatniki, smarujemy pozostałą masą kokosową i na nią znów układamy herbatniki.Czekoladę, masło i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą polewą pokrywamy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.







