Wykonanie


Prosty, szybki a przy tym smaczny i pożywny obiad. Soczyste
brokuły doskonale komponują się z
serkiem brie, jak również z sosem
serowym. Danie przygotujemy jeszcze szybciej gdy użyjemy gotowego sosu, jednak ten z dodatkiem
brie ma wyjątkowy smak i z pewnością warto spędzić troszkę więcej czasu w kuchni, aby osiągnąć pełny efekt.

ok. 400 g
makaronuśredni
brokuł (ok. 500 g)
bulion warzywny - kostka (lub ok. łyżkę
vegety)Sos
Serowy:3 ząbki
czosnkułyżka
masła100 g
serka brie + ok. 50 g na wierzch120
żółtego sera200 g
śmietanki 30%100 ml
mleka2 łyżki
śmietany 18%łyżeczka
skrobi ziemniaczanej + odrobina
wodyprzyprawy:
gałka muszkatołowa,
tymianek,
biały pieprz,
pieprz czarny,
sól
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Brokuł dzielimy na różyczki. Ok. litr
wody zagotowujemy, dodajemy
bulion warzywny i wrzucamy
brokuły. Gotujemy ok. 5-7 minut od momentu ponownego zagotowania
wody.

Starty
czosnek podsmażamy na
maśle. Dodajemy
śmietankę 30%,
mleko i podgrzewamy (nie gotujemy). Wrzucamy tarty
żółty ser, pokrojony na kawałki
brie (można dodać jedynie sam środek
serka -"bez skórki") i mieszamy do rozpuszczenia
sera starając się nie doprowadzić do wrzenia (w przeciwnym razie zrobią się grudki). Następnie ciągle mieszając dodajemy
skrobie rozpuszczoną w niewielkiej ilości
wody. Gdy sos zgęstnieje dodajemy po szczypcie przypraw, ściągamy z ognia i dodajemy 2 łyżki
śmietany.
Makaron wykładamy na talerze, układamy
brokuły, kawałki
sera brie, a całość polewamy przygotowanym sosem.




