Wykonanie
            Dzisiaj w moim domu rządził smak 
czosnku. Zapraszam na 
maślano- 
czosnkowy makaron z 
brokułami. Danie do wykonania w 10 minut. Idealne po powrocie z pracy. Szybkie, smaczne i bardzo aromatyczne. Poza tym 
brokuły są bardzo zdrowe. Zachęcam do ich jedzenia :)

Składniki ( dla 2 osób):2 średnie 
brokułyokoło 100 g 
masła4 duże ząbki 
czosnkusól do osolenia 
wody (na litr 
wody łyżeczka 
soli)1/2 łyżeczki 
cukru220 g 
makaronu tagliatelleWykonanie:Do dania będziemy wykorzystywali tylko różyczki z 
brokułów. Twarde części odcinamy i wyrzucamy. Różyczki 
brokułów myjemy.Połowę 
masła rozpuszczamy na dużej patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę 
czosnek i podsmażamy na niewielkim ogniu około 3 minuty. 
Czosnek nie powinien zmienić koloru.
Makaron i 
brokuły powinniśmy wrzucić do wrzącej 
wody w tym samym momencie. W tym celu przygotowujemy 2 garnki z wrzątkiem.
Brokuły wrzucamy do wrzącej, osolonej 
wody, do której dodajemy również 1/2 łyżeczki 
cukru. 
Brokuły gotujemy krótko, około 5 minut. Powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej 
wody i gotujemy al dente.
Brokuły po ugotowaniu odcedzamy. Do garnka z odcedzonymi 
brokułami dodajemy drugą połowę 
masła. Czekamy, aż 
masło, pod wpływem gorącego 
brokuła się rozpuści i całość delikatnie mieszamy.
Makaron po ugotowaniu odcedzamy i wrzucamy na patelnię, do 
masła z 
czosnkiem. Patelnię stawiamy na ogniu, całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy 1 minutę.Na koniec do 
makaronu przekładamy 
brokuły, delikatnie mieszamy i podajemy.Smacznego :)