Wykonanie
Dzisiaj w moim domu rządził smak
czosnku. Zapraszam na
maślano-
czosnkowy makaron z
brokułami. Danie do wykonania w 10 minut. Idealne po powrocie z pracy. Szybkie, smaczne i bardzo aromatyczne. Poza tym
brokuły są bardzo zdrowe. Zachęcam do ich jedzenia :)
Składniki ( dla 2 osób):2 średnie
brokułyokoło 100 g
masła4 duże ząbki
czosnkusól do osolenia
wody (na litr
wody łyżeczka
soli)1/2 łyżeczki
cukru220 g
makaronu tagliatelleWykonanie:Do dania będziemy wykorzystywali tylko różyczki z
brokułów. Twarde części odcinamy i wyrzucamy. Różyczki
brokułów myjemy.Połowę
masła rozpuszczamy na dużej patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i podsmażamy na niewielkim ogniu około 3 minuty.
Czosnek nie powinien zmienić koloru.
Makaron i
brokuły powinniśmy wrzucić do wrzącej
wody w tym samym momencie. W tym celu przygotowujemy 2 garnki z wrzątkiem.
Brokuły wrzucamy do wrzącej, osolonej
wody, do której dodajemy również 1/2 łyżeczki
cukru.
Brokuły gotujemy krótko, około 5 minut. Powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej
wody i gotujemy al dente.
Brokuły po ugotowaniu odcedzamy. Do garnka z odcedzonymi
brokułami dodajemy drugą połowę
masła. Czekamy, aż
masło, pod wpływem gorącego
brokuła się rozpuści i całość delikatnie mieszamy.
Makaron po ugotowaniu odcedzamy i wrzucamy na patelnię, do
masła z
czosnkiem. Patelnię stawiamy na ogniu, całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy 1 minutę.Na koniec do
makaronu przekładamy
brokuły, delikatnie mieszamy i podajemy.Smacznego :)