Wykonanie
... czyli
brokuły z
fasolką w
serowym sosie. Nie miałam pomysłu na obiad, więc po przejrzeniu zawartości zamrażalki i znalezieniu zielonej
fasolki postanowiłam połączyć ją z połową
brokuła, który leżał samotnie w lodówce. Do tego
serowy sos,
makaron pełnoziarnisty i obiad pierwsza klasa :)

Do przygotowania użyłam:- pół
brokuła- dwie garście zielonej
fasolki (u mnie mrożona)- 100g
topionego serka(1 bloczek)- szklanka
śmietany 18%- ząbek
czosnku-
ser żółty-
makaron pełnoziarnisty-
sól,
wegeta,
pieprz-
zioła (opcjonalnie)
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.Zamrożoną
fasolkę gotujemy do miękkości.
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i również gotujemy, ale uważamy żeby go nie rozgotować.Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oleju lub
oliwy i wrzucamy posiekany
czosnek. Smażymy go tylko chwilę - uważamy żeby nie przypalić.Następnie na patelnię wlewamy
śmietanę i kawałki
serka topionego. Gotujemy na małym ogniu stale mieszając, do momentu roztopienia
serka.

Kiedy
ser ze
śmietaną stworzył kremową konsystencję wsypałam garść startego
zółtego sera, wymieszałam i przykryłam pokrywką. Gotowałam to na małym ogniu przez chwile i następnie wrzuciłam do sosu odcedzoną
fasolkę i różyczki
brokuła. Przyprawiłam to
solą,
pieprze m i
ziołami.Całość wymieszałam i gotowałam jeszcze chwilę na małym ogniu.Gotowym sosem polewamy
makaron lub mieszamy z
makaronem przed nałożeniem. Ja wybrałam tą drugą opcję i
makaron wrzuciłam do sosu, wymieszałam i na koniec posypałam dużą ilością
startego sera - bo tak l ubi ę ;)