Wykonanie
Kotlet
Schabowy podany z młodymi ziemniaczkami,
kapustą lub
marchewką z
groszkiem - klasyczny niedzielny obiad większości Polaków.
Schab najpierw usmażony, a następnie podduszony w piekarniku to według mnie najlepsza wersja popularnego kotleta
schabowego. Tak przygotowane
mięso jest delikatne, miękkie, a przy tym soczyste, sprężyste i jędrne.
Schab przyrządzony w ten sposób wydobywa z
mięsa cały aromat pozwalając rozkoszować się pełnią smaku tradycyjnego polskiego kotleta
schabowego.
Kotlet
Schabowy - Składniki:ok. 500 g
schabuok. 3 ząbki
czosnku (lub
czosnek w proszku)
sól (ewentualnie
vegeta)
pieprzok. pół szklanki
mąkiok. pół szklanki
bułki tartej2
jajkaodrobina
mlekaolejok. 50 g
masłaKotlet
Schabowy - Sposób przygotowania:
Schab dzielimy na plastry o grubości 1,5-2 cm, a następnie rozbijamy na kotlety. Przyprawiamy rozgniecionym
czosnkiem (lub w proszku), niewielką ilością
soli (lub
vegety) i
pieprzu.
Mięso obtaczamy w
mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach z ok. 2 łyżkami
mleka, a na końcu obtaczamy w
bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor.Usmażone kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kawałkami
masła, przykrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 160 stopni. Pieczemy ok. 30 minut.Gotowe kotlety
schabowe podajemy z
ziemniakami i dowolnymi dodatkami.