Wykonanie


Tęczowy sernik nie trzeba wyjątkowo reklamować. Wystarczy na niego spojrzeć :) Będąc dzieckiem nie przepadałam za sernikami, jednak nikt nie podał mi takiego... Żaden maluch mu się nie oprze, dlatego ta propozycja skierowana jest głównie dla dzieci, jednak i dorośli się nim zachwycą.

500 g zmielonego dwukrotnie
twarogu250 g
mascarponepuszka
mleka skondensowanego (ok. 400 g)3
jajkałyżka
mąki ziemniaczanejekstrakt z
wanilii
barwniki spożywcze w proszku250 ml
śmietanki kremówki2 łyżki
cukru pudrufix do
śmietanykolorowa posypka
Sery,
mleko,
jajka powinny
mieć temperaturę pokojową.Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Masę dzielimy na 7 części i do każdej z nich dodajemy po odrobinie barwnika (kolory po upieczeniu stają się intensywniejsze) -dokładnie mieszamy. Na warstwę fioletową oddzielamy najwięcej masy, a na czerwoną/różową najmniej.Tortownicę (ok. 21 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i na sam środek formy powoli wylewamy kolejno kolory: fioletowy,
granatowy, niebieski, zielony, żółty,
pomarańczowy, czerwony (ja użyłam dodatkowo różowy).Pieczemy w temperaturze 150-160 stopni przez 60 minut po czym wyłączamy piekarnik, na kilka minut jeszcze zostawiamy w piecu, a następnie studzimy przy uchylonych drzwiczkach.Gdy sernik całkowicie ostygnie ubijamy
śmietankę, pod koniec dodając fix i
cukier puder.Wykładamy na ciasto i całość posypujemy kolorową posypką.









źródło inspiracji: makaodkuchni.pl