ßßß
Od dłuższego czasu "kręciłam" się koło tego sernika, przyglądałam recepturom w internecie, aż w końcu postanowiłam trochę pokombinować, upiec go i sama przekonać się, czy rzeczywiście jest taki dobry jak piszą:) Wrzuciłam wszystkie składniki do miski i zmiksowałam na gładko, dodałam pokruszone ciastka Oreo, wylałam całość na wcześniej przygotowany, cieniutki spód (również z ciastek Oreo) i upiekłam. Nie dodałam do masy sernikowej żółtek, aby sernik pozostał w tonacji ciastek, czyli czarno-biały i dodatkowo przykryłam go na czas pieczenia folią aluminiową, aby się nie zezłocił. Gotowy, schłodzony sernik przykryłam czapą z bitej śmietany i posypałam ciastkami. Efekt? Ciasto wyszło bardzo dobre, aksamitne, ciastka Oreo nadały mu ten szczególny posmak, ale nie dominowały nad całością. Świetnie smakowało z filiżanką gorącej kawy z mlekiem:) Ogólnie sernik mnie nie zachwycił jakoś szczególnie swoim smakiem, ale z czystym sumieniem mogę napisać, że jest naprawdę bardzo smaczny i na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu:) Polecam!UWAGA:Do całego sernika, tj.: na spód, masę sernikową i dekorację zużyłam 2 opakowania Ciastek Oreo, razem około 340-350 g.SKŁADNIKI NA MASĘ SERNIKOWĄ:700 g sera mielonego w wiaderku (użyłam "Naturalnego" Delfico)250 g mascarpone0,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego3 białka3 łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego/śmietankowego16 ciastek Oreo (około 170 g)SKŁADNIKI NA SPÓD:10 ciastek Oreo (około 100 g) - (bez białego kremu)*2 łyżki roztopionego masłaDODATKOWO:300 ml śmietany kremówki 36% - bardzo dobrze schłodzonej1-2 usztywniacze do śmietany ("śąmietan-fixy)3 płaskie łyżki cukru pudru6 ciastek Oreo (około 70 g)WYKONANIE:SPÓD:Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia.Do malaksera lub blendera wrzuć ciastka Oreo bez kremu (krem wyskrob i odłóż na bok), dodaj roztopione masło i zmiksuj.Przesyp całość do tortownicy i dociśnij dobrze do dna, by powstała równa, cieniutka powierzchnia.Wsadź tortownicę ze spodem do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.MASA SERNIKOWA:Wszystkie składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej.Do miski wrzuć wszystkie składniki na masę, czyli ser mielony, mascarpone, mleko skondensowane, białka, mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt i zmiksuj całość krótko, ale dokładnie.Ciastka Oreo pokrusz na mniejsze kawałki i wsyp do masy. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.Masę przełóż na schłodzony spód, przykryj lekko górę tortownicy folią aluminiową i piecz sernik przez 1 godzinę, aż jego powierzchnia będzie dobrze ścięta przy dotknięciu palcem, a następnie zdejmij folię aluminiową i piecz jeszcze ciasto przez około 10 minut.Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i tak pozostaw sernik do całkowitego ostudzenia.Po tym czasie wsadź sernik na minimum 8 h do lodówki, najlepiej na całą noc.DODATKOWO:Całkowicie zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno z usztywniaczami, pod koniec ubijania dodaj cukier puder.Wyłóż śmietanę na dobrze schłodzony sernik i posyp połamanymi ciastkami Oreo. Gotowe! Smacznego!*ciastka Oreo należy rozłożyć i zeskrobać biały krem, który będzie dodany do masy sernikowej


