Wykonanie


Przepis wzorowany na jednym z odcinków australijskiego MasterChef'a w którym Donna Hay zaprezentowała swój pomysł na sernik.
Migdałowy spód, niezwykle delikatna, aksamitna i puszysta masą serowa z dodatkiem świeżej
ricotty, a wszystko z lekką nutką
cytryny nadaje sernikowi wyrazistości i niepowtarzalnego smaku.spód:3/4 szklanki
mąki pszennej
1/3 szklanki mielonych
migdałów1/4 szklanki
cukru pudru90 g schłodzonego
masłamasa serowa:500 g
sera ricotta330 g
twarogu sernikowego1 i 1/3 szklanki
cukru pudru4
jajka20 ml
soku z cytrynyłyżeczka otartej
skórki z cytryny1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1,5 łyżki
mąki kukurydzianej + 1,5 łyżki
wody
Spód:Wszystkie składniki umieścić w malakserze i krótko miksować do wymieszania składników.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przygotowanym
ciastem pokryć dno formy, wygładzić przy użyciu łyżki. Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (ok. 10 minut).Masa serowa:Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Mąkę kukurydzianą mieszamy z
wodą, odstawiamy. Wszystkie pozostałe składniki sernika krótko miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji, a następnie wlewamy przygotowaną
mąkę z
wodą - mieszamy.Boki formy w której znajduje się ciasto smarujemy
masłem, a następnie wlewamy masę
serową. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez godzinę, a po upływie tego czasu wyłączamy piec i pozostawiamy sernik na kolejną godzinę w piekarniku.





