Wykonanie

Po obejrzeniu ostatniego odcinka Masterchef Australia nabrałam ochoty na taki zwykły pieczony sernik. Jednak aż tak pospolity to on nie jest, ponieważ składa się z
sera ricotta. Dodatkowo jest mocno
cytrynowy, dzięki
czemu nie jest mdły. Niezwykle szybki do wykonania.Składniki na tortownicę o średnicy 20-21 cm:Spód:3/4 szklanki
mąki1/3 szklanki mielonych
migdałów1/4 szklanki
cukru pudru90 g zimnego
masła, pokrojonego na kawałkiDno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 ° C.Wszystkie składniki na spód umieścić w misce i zagnieść palcami na grubą kruszonkę. Przesypać ją na dno tortownicy i wygładzić grzbietem łyżki, wyrównując wierzch i lekko ugniatając masę.Włożyć do piekarnika i piec przez 15-20 minut na złoty kolor.W tym czasie przygotować masę
serową.Masa serowa:500 g świeżej, miękkiej i elastycznej
ricotty330 g gładkiego
serka kremowego lub trzykrotnie zmielonego
twarogu1 i 1/3 szklanki
cukru pudru4
jajka, w temperaturze pokojowej1/4 szklanki
soku z cytrynyskórka otarta z jednej
cytryny (uprzednio sparzonej)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1,5 łyżki
mąki kukurydzianej wymieszanej w 3 łyżkach
wodyDodatkowo:2 łyżki rozpuszczonego
masła, do posmarowania brzegów
konfitura owocowa lub świeże
owoce, do podaniaWszystkie składniki (poza
mąką kukurydzianą) umieścić w malakserze. Krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać
mąkę kukurydzianą dobrze rozpuszczoną w wodzie.Brzegi tortownicy od wewnątrz posmarować
masłem, po czym przelać masę
serową. Delikatnie potrząsnąć tortownicą, a wierzch sernika wyrównać grzbietem łyżki, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Włożyć do piekarnika i piec przez 1 godzinę. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w środku przez kolejną godzinę. Po wystygnięciu wstawić do lodówki na kilka godzin.Podawać z ulubioną
konfiturą (u mnie truskawkowa) lub świeżymi
owocami.Życzę smacznego!




