ßßß Cookit - przepis na Klasyczny pieczony sernik wg Donny Hay

Klasyczny pieczony sernik wg Donny Hay

nazwa

Wykonanie

Po obejrzeniu ostatniego odcinka Masterchef Australia nabrałam ochoty na taki zwykły pieczony sernik. Jednak aż tak pospolity to on nie jest, ponieważ składa się z sera ricotta. Dodatkowo jest mocno cytrynowy, dzięki czemu nie jest mdły. Niezwykle szybki do wykonania.
Składniki na tortownicę o średnicy 20-21 cm:
Spód:
3/4 szklanki mąki
1/3 szklanki mielonych migdałów
1/4 szklanki cukru pudru
90 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 ° C.
Wszystkie składniki na spód umieścić w misce i zagnieść palcami na grubą kruszonkę. Przesypać ją na dno tortownicy i wygładzić grzbietem łyżki, wyrównując wierzch i lekko ugniatając masę.
Włożyć do piekarnika i piec przez 15-20 minut na złoty kolor.
W tym czasie przygotować masę serową.
Masa serowa:
500 g świeżej, miękkiej i elastycznej ricotty
330 g gładkiego serka kremowego lub trzykrotnie zmielonego twarogu
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
4 jajka, w temperaturze pokojowej
1/4 szklanki soku z cytryny
skórka otarta z jednej cytryny (uprzednio sparzonej)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1,5 łyżki mąki kukurydzianej wymieszanej w 3 łyżkach wody
Dodatkowo:
2 łyżki rozpuszczonego masła, do posmarowania brzegów
konfitura owocowa lub świeże owoce, do podania
Wszystkie składniki (poza mąką kukurydzianą) umieścić w malakserze. Krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać mąkę kukurydzianą dobrze rozpuszczoną w wodzie.
Brzegi tortownicy od wewnątrz posmarować masłem, po czym przelać masę serową. Delikatnie potrząsnąć tortownicą, a wierzch sernika wyrównać grzbietem łyżki, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Włożyć do piekarnika i piec przez 1 godzinę. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w środku przez kolejną godzinę. Po wystygnięciu wstawić do lodówki na kilka godzin.
Podawać z ulubioną konfiturą (u mnie truskawkowa) lub świeżymi owocami.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/10/klasyczny-pieczony-sernik-wg-donny-hay.html