ßßß
Po obejrzeniu ostatniego odcinka Masterchef Australia nabrałam ochoty na taki zwykły pieczony sernik. Jednak aż tak pospolity to on nie jest, ponieważ składa się z sera ricotta. Dodatkowo jest mocno cytrynowy, dzięki czemu nie jest mdły. Niezwykle szybki do wykonania.Składniki na tortownicę o średnicy 20-21 cm:Spód:3/4 szklanki mąki1/3 szklanki mielonych migdałów1/4 szklanki cukru pudru90 g zimnego masła, pokrojonego na kawałkiDno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 ° C.Wszystkie składniki na spód umieścić w misce i zagnieść palcami na grubą kruszonkę. Przesypać ją na dno tortownicy i wygładzić grzbietem łyżki, wyrównując wierzch i lekko ugniatając masę.Włożyć do piekarnika i piec przez 15-20 minut na złoty kolor.W tym czasie przygotować masę serową.Masa serowa:500 g świeżej, miękkiej i elastycznej ricotty330 g gładkiego serka kremowego lub trzykrotnie zmielonego twarogu1 i 1/3 szklanki cukru pudru4 jajka, w temperaturze pokojowej1/4 szklanki soku z cytrynyskórka otarta z jednej cytryny (uprzednio sparzonej)1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1,5 łyżki mąki kukurydzianej wymieszanej w 3 łyżkach wodyDodatkowo:2 łyżki rozpuszczonego masła, do posmarowania brzegówkonfitura owocowa lub świeże owoce, do podaniaWszystkie składniki (poza mąką kukurydzianą) umieścić w malakserze. Krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać mąkę kukurydzianą dobrze rozpuszczoną w wodzie.Brzegi tortownicy od wewnątrz posmarować masłem, po czym przelać masę serową. Delikatnie potrząsnąć tortownicą, a wierzch sernika wyrównać grzbietem łyżki, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Włożyć do piekarnika i piec przez 1 godzinę. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w środku przez kolejną godzinę. Po wystygnięciu wstawić do lodówki na kilka godzin.Podawać z ulubioną konfiturą (u mnie truskawkowa) lub świeżymi owocami.Życzę smacznego!



