Wykonanie
Tradycyjny sernik z
polewą czekoladową i dużą ilością
bakalii. Klasyczny, elegancki, a do tego delikatny, puszysty i idealny w smaku.1 kg tłustego
twarogu dwukrotnie zmielonego200 g
masła250 g
cukru4
jajka50 g
kaszy manny2 łyżki
mąki ziemniaczanejcukier waniliowyodrobina
aromatu waniliowegołyżeczka
proszku do pieczeniapolewa:60 g
czekolady mlecznej60 g
czekolady gorzkiej70 g
masłaok. 100 g dowolnych
orzechów ( u mnie
orzechy: laskowe, włoskie, ziemne,
migdały)Sernik z
Orzechami - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.Oddzielamy
białka od
żółtek.
Masło ucieramy z
żółtkami,
cukrem,
cukrem waniliowym, oraz aromatem. Dodajemy
kaszę manną,
proszek do pieczenia,
mąkę ziemniaczaną i dokładnie łączymy składniki do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo, najlepiej po jednej łyżce dodajemy
twaróg ciągle mieszając. Gdy masa osiągnie jednolitą konsystencje należy delikatnie wmieszać ubite na sztywną pianę
białka.
Tortownice (23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Wylewamy powstałą masę sernikową i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni. Pieczemy przez godzinę, a następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na kolejną godzinę w piecu.W sytuacji gdy sernik popęka lub będzie miał inne niedoskonałości po upieczeniu można go odwrócić, tak aby jego góra była dołem ciasta i na odwrót.
Orzechy podprażamy na suchej patelni. Siekamy na drobniejsze kawałki.W kąpieli
wodnej umieszczamy
masło oraz połamaną na kawałki
czekoladę, rozpuszczamy a następnie delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Ściągamy z ognia, chwilę studzimy, a następnie polewamy cały sernik powstałą polewą. Brzegi ciasta obsypujemy
orzechami.
źródło inspiracji: mojewypieki.com