Wykonanie
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_03_slash_sernik-z-orzechami/l/-1808614790.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_03_slash_sernik-z-orzechami/l/996098604.jpg)
Tradycyjny sernik z
polewą czekoladową i dużą ilością
bakalii. Klasyczny, elegancki, a do tego delikatny, puszysty i idealny w smaku.1 kg tłustego
twarogu dwukrotnie zmielonego200 g
masła250 g
cukru![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_03_slash_sernik-z-orzechami/l/1730089240.jpg)
4
jajka50 g
kaszy manny2 łyżki
mąki ziemniaczanejcukier waniliowyodrobina
aromatu waniliowegołyżeczka
proszku do pieczeniapolewa:60 g
czekolady mlecznej60 g
czekolady gorzkiej70 g
masła![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_03_slash_sernik-z-orzechami/l/-146057043.jpg)
ok. 100 g dowolnych
orzechów ( u mnie
orzechy: laskowe, włoskie, ziemne,
migdały)Sernik z
Orzechami - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.Oddzielamy
białka od
żółtek.
Masło ucieramy z
żółtkami,
cukrem,
cukrem waniliowym, oraz aromatem. Dodajemy
kaszę manną,
proszek do pieczenia,
mąkę ziemniaczaną i dokładnie łączymy składniki do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo, najlepiej po jednej łyżce dodajemy
twaróg ciągle mieszając. Gdy masa osiągnie jednolitą konsystencje należy delikatnie wmieszać ubite na sztywną pianę
białka.
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_03_slash_sernik-z-orzechami/l/1363226960.jpg)
Tortownice (23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Wylewamy powstałą masę sernikową i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni. Pieczemy przez godzinę, a następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na kolejną godzinę w piecu.W sytuacji gdy sernik popęka lub będzie miał inne niedoskonałości po upieczeniu można go odwrócić, tak aby jego góra była dołem ciasta i na odwrót.
Orzechy podprażamy na suchej patelni. Siekamy na drobniejsze kawałki.W kąpieli
wodnej umieszczamy
masło oraz połamaną na kawałki
czekoladę, rozpuszczamy a następnie delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Ściągamy z ognia, chwilę studzimy, a następnie polewamy cały sernik powstałą polewą. Brzegi ciasta obsypujemy
orzechami.
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_03_slash_sernik-z-orzechami/l/524532171.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_03_slash_sernik-z-orzechami/l/1504207763.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_03_slash_sernik-z-orzechami/l/505039837.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_03_slash_sernik-z-orzechami/l/-46232194.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_03_slash_sernik-z-orzechami/l/-1808614790.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_03_slash_sernik-z-orzechami/l/471411881.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_03_slash_sernik-z-orzechami/l/-2071215.jpg)
źródło inspiracji: mojewypieki.com