ßßß
            
        
Składniki:7 jajek3/4 szklanki drobnego cukru200 g zmielonych orzechów laskowych3 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniaSkładniki na krem:700 g nutelli300 g gorzkiej czekolady 70%300 g miękkiego masłaDodatkowo:4 wafelki orzechowe bez czekolady (około dwie szklanki)kilka pralin Ferrero Rocher do dekoracjiWykonanie ciasto:Tortownicę o średnicy 26 cm wykładany papierem do pieczenia, tylko spód. Boki formy smarujemy masłem. Piekarniku nastawiony na 165 st. C (piekę z termoobiegiem).Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Wafelki rozkruszamy za pomocą malaksera. Odstawiamy.Zmielone orzechy laskowe mieszany z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy.Białka oddzielone od żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy na sztywną pianę. Miksując stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku ( można też ubić całe jajka z cukrem na jasna puszystą masę i następnie dodać suche składniki, ja jednak zawsze ubijam najpierw białka). Do ubitej piany w trzech partiach dodajemy suche składniki, miksując wszystko na najniższym obrotach miksera. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 55 – 60 minut, do suchego patyczka. Odstawiamy na kilka minut, następnie wyjmujemy z formy i studzimy.Wykonanie krem:W misce w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady. Odstawiamy do przestygnięcia.W misie miksera miksujemy masło z nutellą, następnie porcjami dodajemy zimną rozpuszczoną czekoladę. Odstawiamy.Ciasto kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze smarujemy jedną trzecią czekoladowego kremu i postępujemy pokruszonymi wafelkami (zużywamy ich około 1/3), przykrywamy drugim blatem i ponownie smarujemy kremem i postępujemy wafelkami. Pozostałą masą smarujemy wierzch i boki tortu. Boki obsypujemy pozostałymi wafelkami, wierzch zdobimy pralinami.Tort wstawiamy do lodówki. Przed podaniem jednak wyjmujemy na ok. 1 godzinę z lodówki, aby krem zmiękł i cudownie rozpuszczał się w ustach☺.Smacznego!
Źródło przepisu : I LOVE BAKE z modyfikacjami