Wykonanie
Tort Rocher … ciasto napakowane
orzechami laskowymi … rozpływająca się w ustach masa czekoladowa na bazie nutelli … lekko wyczuwalne kawałeczki chrupiących
wafelków … NIEBO W GĘBIE! Dla wielbicieli
czekoladowych pralin z
orzechem laskowym w środku tort idealny! Może nie należy do najlżejszych, wręcz przeciwnie, ale od święta lub na specjalną okazją można zaszaleć 😀 . Bardzo polecam!
Składniki:7
jajek3/4 szklanki drobnego
cukru200 g zmielonych
orzechów laskowych3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na krem:700 g nutelli300 g
gorzkiej czekolady 70%300 g miękkiego
masłaDodatkowo:4
wafelki orzechowe bez
czekolady (około dwie szklanki)kilka pralin Ferrero Rocher do dekoracjiWykonanie ciasto:Tortownicę o średnicy 26 cm wykładany papierem do pieczenia, tylko spód. Boki formy smarujemy
masłem. Piekarniku nastawiony na 165 st. C (piekę z termoobiegiem).Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Wafelki rozkruszamy za pomocą malaksera. Odstawiamy.Zmielone
orzechy laskowe mieszany z
mąką ziemniaczaną i
proszkiem do pieczenia. Odstawiamy.
Białka oddzielone od
żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy na sztywną pianę. Miksując stopniowo dodajemy
cukier a następnie po jednym
żółtku ( można też ubić całe
jajka z
cukrem na jasna puszystą masę i następnie dodać suche składniki, ja jednak zawsze ubijam najpierw
białka). Do ubitej piany w
trzech partiach dodajemy suche składniki, miksując wszystko na najniższym obrotach miksera. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 55 – 60 minut, do suchego patyczka. Odstawiamy na kilka minut, następnie wyjmujemy z formy i studzimy.Wykonanie krem:W misce w kąpieli
wodnej rozpuszczamy
czekolady. Odstawiamy do przestygnięcia.W misie miksera miksujemy
masło z nutellą, następnie porcjami dodajemy zimną rozpuszczoną
czekoladę. Odstawiamy.Ciasto kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze smarujemy jedną trzecią
czekoladowego kremu i postępujemy pokruszonymi
wafelkami (zużywamy ich około 1/3), przykrywamy drugim blatem i ponownie smarujemy kremem i postępujemy
wafelkami. Pozostałą masą smarujemy wierzch i boki
tortu. Boki obsypujemy pozostałymi
wafelkami, wierzch zdobimy pralinami.Tort wstawiamy do lodówki. Przed podaniem jednak wyjmujemy na ok. 1 godzinę z lodówki, aby krem zmiękł i cudownie rozpuszczał się w ustach☺.Smacznego!
Źródło przepisu : I
LOVE BAKE z modyfikacjami