ßßß Cookit - przepis na Tort Rocher

Tort Rocher

nazwa

Wykonanie

Tort Rocher … ciasto napakowane orzechami laskowymi … rozpływająca się w ustach masa czekoladowa na bazie nutelli … lekko wyczuwalne kawałeczki chrupiących wafelków … NIEBO W GĘBIE! Dla wielbicieli czekoladowych pralin z orzechem laskowym w środku tort idealny! Może nie należy do najlżejszych, wręcz przeciwnie, ale od święta lub na specjalną okazją można zaszaleć 😀 . Bardzo polecam!
Składniki:
7 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru
200 g zmielonych orzechów laskowych
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
700 g nutelli
300 g gorzkiej czekolady 70%
300 g miękkiego masła
Dodatkowo:
4 wafelki orzechowe bez czekolady (około dwie szklanki)
kilka pralin Ferrero Rocher do dekoracji
Wykonanie ciasto:
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładany papierem do pieczenia, tylko spód. Boki formy smarujemy masłem. Piekarniku nastawiony na 165 st. C (piekę z termoobiegiem).
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wafelki rozkruszamy za pomocą malaksera. Odstawiamy.
Zmielone orzechy laskowe mieszany z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy.
Białka oddzielone od żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy na sztywną pianę. Miksując stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku ( można też ubić całe jajka z cukrem na jasna puszystą masę i następnie dodać suche składniki, ja jednak zawsze ubijam najpierw białka). Do ubitej piany w trzech partiach dodajemy suche składniki, miksując wszystko na najniższym obrotach miksera. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 55 – 60 minut, do suchego patyczka. Odstawiamy na kilka minut, następnie wyjmujemy z formy i studzimy.
Wykonanie krem:
W misce w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady. Odstawiamy do przestygnięcia.
W misie miksera miksujemy masło z nutellą, następnie porcjami dodajemy zimną rozpuszczoną czekoladę. Odstawiamy.
Ciasto kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze smarujemy jedną trzecią czekoladowego kremu i postępujemy pokruszonymi wafelkami (zużywamy ich około 1/3), przykrywamy drugim blatem i ponownie smarujemy kremem i postępujemy wafelkami. Pozostałą masą smarujemy wierzch i boki tortu. Boki obsypujemy pozostałymi wafelkami, wierzch zdobimy pralinami.
Tort wstawiamy do lodówki. Przed podaniem jednak wyjmujemy na ok. 1 godzinę z lodówki, aby krem zmiękł i cudownie rozpuszczał się w ustach☺.
Smacznego!
Źródło przepisu : I LOVE BAKE z modyfikacjami
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/tort-rocher