ßßß

Pięknie prezentujące si ę ptysie w postaci efektownych łabędzi. Ciekawy pomysł na podanie tradycyjnego ptysia w troszkę innej formie.Do zrobienia prezentowanych ptysi możemy użyć dowolnego kremu. Ja użyłam dwóch: budyniowy i śmietanowy.
Ciasto:4 jajka100 g masła/ margarynyszklanka mąki pszennejszklanka wodyszczypta soliKrem:2 duże żółtka1/3 szklanki cukru (lub mniej)połowa budyniu śmietankowego (bez cukru)250 ml mlekapół łyżki mąki ziemniaczanejłyżka mąki pszennej125 g masłałyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Masa śmietanowa:250 ml śmietanki 30% (schłodzonej)fix do śmietanyłyżka cukru pudrucukier do posypaniaPtysie - Łabędzie - Sposób przygotowania:Wodę zagotować z masłem/margaryną po czym wsypać mąkę i energicznie mieszać do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie ostudzić.Następnie ciasto solimy i miksujemy stopniowo dodając jajka.Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka) i za jego pomocą wyciskamy kształty na wzór załączonego rysunku.Pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości ptysiów) w 180 stopniach. Ciasto będzie gotowe gdy zacznie się rumienić.
Krem:Do mleka wrzucić cukier, budyń w proszku, mąkę oraz cukier waniliowy - dokładnie wymieszać. Następnie dodać żółtka i gotować - energicznie mieszając do momentu zgęstnienia masy. Gdy budyń będzie gotowy zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.Masło utrzeć na białą masę i powoli (po jednej łyżce) dodawać budyń.Masa śmietanowa:Śmietankę ubijamy, pod koniec dodając fix wraz z cukrem pudrem.Na ptysia w kształcie owalnym wykładamy ok. łyżkę kremu, a na niego łyżkę bitej śmietany (można użyć szprycy). W bok wbijamy "główkę łabędzia", a po bokach umieszczamy "skrzydełka". W ten sam sposób tworzymy resztę łabędzi. Gotowe oprószamy cukrem pudrem.




