Wykonanie


Ciasto "
Krówka" to wymarzone ciasto dla wielbicieli
cukierków o tej samej nazwie. Delikatny, rozpływający się w ustach i bardzo "
krówkowy" wypiek, który zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych.- Składniki:ciasto:2 szklanki
mąki krupczatki1 szklanka
mąki zwykłej pszennej2
jajka250 g poszatkowanego zimnego
masła4 łyżki
miodu1/2 szklanki
cukrułyżeczka
proszku do pieczenia
cukier waniliowymasa śmietanowa:500 ml
śmietanki 30%2 łyżki
cukru pudrucukier waniliowyśmietan fixgotowa masa krówkowa/kajmakowa ok. 300 g
płatki migdałówCiasto "
Krówka"- Sposób przygotowania:

Ciasto:Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i umieścić w lodówce na minimum 30 minut.
Ciastem wyłożyć formę wysmarowaną tłuszczem (ok. 20 x 30 cm), po-nakłuwać widelcem i piec ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni. Podobnie postąpić z drugą częścią ciasta. Studzimy.Masa:
Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy
cukier waniliowy,
cukier puder i
śmietan fix.Na dolne ciasto wykładamy masę
śmietanową, przykrywamy drugim blatem ciasta, wykładamy masę kajmakową, a całość posypujemy wcześniej uprażonymi na suchej patelni
migdałami. Ciasto przed podaniem powinno koniecznie spędzić jeden dzień w lodówce.







