Składniki:1 kg świeżych śledziprzyprawa do ryb3 jajkamąkaZalewa:1 s łoiczek koncentratu pomidorowego (150 g)2 szklanka wody1 szklanka octu1 szklanka oleju1/2 łyżki cukruliść laurowy4 cebuleziele angielskiego2 łyżeczki soli1. Płaty śledziowe op łukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki doprawić przyprawą do ryb, odstawić na 2 godziny do lodówki. Następnie obtoczyć dokładnie w jajku i mące - smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony .2. Cebulę obrać i pokroić w talarki.3. Przygotować zalewę: wszystkie wymienione składniki zlać do jednego garnka - łącznie z cebulką wstawić na gaz. Dusimy do miękkości cebulki. Następnie odstawimy do wystudzenia marynaty.4. Ułożone w słoiku śledzie zalać letnią zalewą . Ja robię to warstwami kilka kawałków śledzi na to cebulka z zalewy, na koniec całość zalewam marynatą i odstawiam w chłodne miejsce.