Torcik idealny na Święta i inne ważne okazje. Prosty w wykonaniu, a przy tym pyszny i elegancki.W smaku intensywnie czekoladowo-orzechowy, ale ze względu na brak kremu jest to raczej lekkie ciasto niż ciężki tort. Tak więc możecie go podać bez szczególnych wyrzutów sumienia ;)Torcik orzechowo-czekoladowy na tortownicę o średnicy 21 cmSkładniki100 g czekolady mlecznej100 g orzechów włoskich100 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu100 g miękkiego masła100 g cukru4 średnie jajkaszczypta solipolewa100 g czekolady mlecznej100 g czekolady ciemnejkilka łuskanych orzechów włoskichWykonanieorzechy zmielić, a czekoladę drobno zetrzećproszek do pieczenia i cynamon wymieszać z mąkąoddzielić żółtka od białekmikserem utrzeć masło z cukrem na puszysty krem, pod koniec dodając po kolei żółtka. Następnie dodać orzechy z czekoladą, a później mąkę z proszkiem i cynamonembiałka ubić ze szczyptą soli i wmieszać do masy – najpierw 1/3 piany, a następnie resztętortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać mąkąciasto wlać do tortownicy i piec w 180ºC przez 50-60 min lub do suchego patyczkatorcik całkowicie wystudzićrozpuścić czekoladę mleczną i gorzką w kąpieli wodnejrozsmarować czekoladę na torcie, a po chwili ułożyć na wierzchu połówki orzechówpoczekać aż czekolada zastygnieOpublikowano: 24 grudnia 2013Przepis, po modyfikacjach, z magazynu "Sielskie Życie" nr 06/2013Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz takżeSmoothie kiwiowo-bananowyLody mlecznekawoweCiasto z truskawkamiMini wrapy z tortilli z łososiemPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus