ßßß Cookit - przepis na Torcik orzechowo-czekoladowy - Fotokulinarnie

Torcik orzechowo-czekoladowy - Fotokulinarnie

nazwa

Wykonanie

Torcik idealny na Święta i inne ważne okazje. Prosty w wykonaniu, a przy tym pyszny i elegancki.
W smaku intensywnie czekoladowo-orzechowy, ale ze względu na brak kremu jest to raczej lekkie ciasto niż ciężki tort. Tak więc możecie go podać bez szczególnych wyrzutów sumienia ;)
Torcik orzechowo-czekoladowy na tortownicę o średnicy 21 cm
Składniki
100 g czekolady mlecznej
100 g orzechów włoskich
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
100 g miękkiego masła
100 g cukru
4 średnie jajka
szczypta soli
polewa
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady ciemnej
kilka łuskanych orzechów włoskich
Wykonanie
orzechy zmielić, a czekoladę drobno zetrzeć
proszek do pieczenia i cynamon wymieszać z mąką
oddzielić żółtka od białek
mikserem utrzeć masło z cukrem na puszysty krem, pod koniec dodając po kolei żółtka. Następnie dodać orzechy z czekoladą, a później mąkę z proszkiem i cynamonem
białka ubić ze szczyptą soli i wmieszać do masy – najpierw 1/3 piany, a następnie resztę
tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać mąką
ciasto wlać do tortownicy i piec w 180ºC przez 50-60 min lub do suchego patyczka
torcik całkowicie wystudzić
rozpuścić czekoladę mleczną i gorzką w kąpieli wodnej
rozsmarować czekoladę na torcie, a po chwili ułożyć na wierzchu połówki orzechów
poczekać aż czekolada zastygnie
Opublikowano: 24 grudnia 2013
Przepis, po modyfikacjach, z magazynu "Sielskie Życie" nr 06/2013
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Smoothie kiwiowo-bananowy
Lody mleczne kawowe
Ciasto z truskawkami
Mini wrapy z tortilli z łososiem
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/torcik-orzechowo-czekoladowy