Wykonanie

Po cieście
bananowym z
daktylami wiedziałam iż na tym jednym nie skończy się nasza przygoda z ciastami bananowymi. Dzisiejsza wersja ciasta jest bardziej wytrawna.
Banana walnut loaf czyli tradycyjny angielski chlebek
bananowy z
orzechami wg Jamiego Olivera. Ja natknęłam się na niego tutaj , troszkę go tylko zmodyfikowałam. Myślę, że nie zaszkodziło mu to
smakowo a z pewnością był zdrowszy. Oryginalnej wersji co prawda nie
jadłam ale ta moja była przepyszna.
Mąkę pszenną zamieniłam na orkiszową, dodałam także
mąkę pełnoziarnistą - by było jeszcze zdrowiej. No i tradycyjnie już
cukier zastąpiłam
ksylitolem. Polecam baaardzo ! Idealny zarówno na śniadanie, np. z nutellą ,
miodem,
konfiturą lub sam, bez żadnych dodatków, np.na podwieczorek do
kawki, jako babeczka bananowa- ja tak właśnie zajadałam.Ciasto jest bardzo łatwe do wykonania. Nie wymaga nawet użycia miksera. Potrzebujemy dwóch misek i łyżki do wymieszania składników. Postępujemy podobnie jak przy muffinkach. Osobno składniki suche, osobno mokre. Przepis na formę, keksówkę, ok.26cm. Ja piekłam w ciemnej blaszce (ma to znaczenie przy czasie pieczenia, w jasnej piecze się dłużej)Składniki:- 180g
mąki orkiszowej białej (u mnie typ 750)*- 70g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)*- 100g
orzechów włoskich (u mnie włoskie i pecan- łącznie 100g)- 3 duże, dojrzałe
banany (ok.450g bez skórki)- 150g
ksylitolu (lub
cukru)- 2 duże
jajka , lekko roztrzepane- 1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej- 1/4 łyżeczki
soli- 1 kopiasta łyżeczka
proszku do pieczenia- 110g stopionego
masła (wystudzonego)- 1/2-1 łyżeczki
cynamonu* lub zamiast tych dwóch mąk można dać 250g
mąki pszennejOrzechy uprażyć chwilę na suchej patelni, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika i wystudzić.W jednej misce mieszamy suche składniki, tj.
mąki,
sól,
proszek do pieczenia,
sodę,
cynamon oraz
ksylitol.W drugiej misce mieszamy roztrzepane lekko
jajka, przestudzone
masło oraz rozduszone widelcem
banany.Mieszamy obydwie masy (ja dodałam suche składniki do mokrych, powinno być odwotnie, więc myślę iż nie ma to znaczenia), do połączenia składników. Nie mieszamy masy zbyt długo, gdyż zbyt długie mieszanie sprawi iż chlebek będzie gumowy.

Gotową masę przekładamy do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyrównujemy.Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku (termoobieg) ok.50 minut, do zrumienienia i do suchego patyczka.Wyjmujemy z formy i pozostawiamy na kratce do wystudzenia.




Smacznego ;-)