ßßß Cookit - przepis na Piernikowy deser gruszkowy - Fotokulinarnie

Piernikowy deser gruszkowy - Fotokulinarnie

nazwa

Wykonanie

Lekki deser na ciepło o aromacie pierników – czyli jak podać owoce zimową porą.
Łatwo się go przygotowuje i można to zrobić wcześniej, a później lekko podgrzać i szybko podać.
W kieliszkach prezentuje się elegancko – w sam raz jako deser na małe przyjęcie.
Składniki
4 małe słodkie gruszki
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
do podania
2 duże łyżki gęstej śmietany 18%
Wykonanie
gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę
gruszki umieścić w garnku wraz z miodem, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i przyprawą piernikową
podgrzewać na wolnym ogniu ok 10 min – aż gruszki zmiękną ale nie rozpadną się, a sos nieco zgęstnieje
zostawić do lekkiego przestudzenia
jeszcze ciepłe nałożyć do kieliszków lub salaterek i każdą porcję ozdobić łyżką zimnej śmietany
Opublikowano: 21 grudnia 2013
Przepis własny
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Pęczak z kurkami, pomidorami i fetą
Pieczona dynia Hokkaido
Krem z brokułów
Sałatka grecka
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/piernikowy-deser-gruszkowy