Lekki deser na ciepło o aromacie pierników – czyli jak podać owoce zimową porą.Łatwo się go przygotowuje i można to zrobić wcześniej, a później lekko podgrzać i szybko podać.W kieliszkach prezentuje się elegancko – w sam raz jako deser na małe przyjęcie.Składniki4 małe słodkie gruszki1 łyżka miodu1 łyżka cukru trzcinowego2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią1/4 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki przyprawy piernikowejdo podania2 duże łyżki gęstej śmietany 18%Wykonaniegruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkęgruszki umieścić w garnku wraz z miodem, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i przyprawą piernikowąpodgrzewać na wolnym ogniu ok 10 min – aż gruszki zmiękną ale nie rozpadną się, a sos nieco zgęstniejezostawić do lekkiego przestudzeniajeszcze ciepłe nałożyć do kieliszków lub salaterek i każdą porcję ozdobić łyżką zimnej śmietanyOpublikowano: 21 grudnia 2013Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz takżePęczak z kurkami, pomidorami i fetąPieczona dynia HokkaidoKrem z brokułówSałatka greckaPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus