Wykonanie
Wielkanocna klasyka – słodki i bardzo dekoracyjny mazurek kajmakowy z
bakaliami.Spód jest kruchy i rozpływa się w ustach a z
ciastem się świetnie pracuje.Kajmak proponuję z puszki. Oczywiście najlepszy jest domowy, ale to jest opcja super szybka :) Tylko trzeba zwrócić uwagę, by kupić kajmak, który jest czystym ugotowanym
mlekiem słodzonym, a nie masą kajmakopodobną z dodatkami i chemią. Na pewno przynajmniej jeden producent na polskim rynku ma taki kajmak, więc poszukajcie :) Wtedy po prostu oszczędzamy czas na gotowaniu puszki z
mlekiem słodzonym.Do upieczenia nie potrzebujemy formy – pieczemy bezpośrednio na blasze. Przepis jest na mazurek wielkości 25 na 30 cm oraz rant, który ozdobi nasz mazurek i zapobiegnie ewentualnemu wypłynięciu kajmaku.Górę ozdabiamy sporą ilością
bakalii. Opcja dla artystycznych dusz, to ułożyć piękny wielkanocny wzór :) Polecam by wzór ściśle pokrywał całą powierzchnię – wtedy
bakalie na wierzchu dodają nam sporo smaku, a np kwaśna
żurawina świetnie kontrastuje ze słodkim
kajmakiem. Natomiast opcja dla zabieganych to posiekać i wymieszać odpowiednią ilość
bakalii i posypać nimi całą powierzchnię mazurka – to też pięknie wygląda!Mazurek kajmakowy z
bakaliami na mazurek wielkości 25 na 30 cm z ozdobnym rantemSkładnikispód350 g
mąki pszennej krupczatki200 g zimnego
masła100 g
cukru pudru1 łyżka gęstej kwaśnej
śmietany 18%2
żółtka250 g kajmaku
bakalie (na moim mazurku: kandyzowany
ananas i
papaja,
orzechy laskowe,
płatki migdałów,
suszona morela i
żurawina)Wykonanieoddzielić
białka i
żółtkawymieszać
mąkę,
cukier puder i
masło, a po chwili dodać
żółtka i
śmietanę. Szybko zagnieść by masa się nie nagrzała, ponieważ to kruche ciasto. Można do tego użyć miksera na średnich obrotach – ładnie i szybko łączy składniki na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na grubość ok 6 mmodmierzyć prostokąt wielkości 25 na 30 cm i dociąć ciastociasto, które odkroimy powinno nam idealnie wystarczyć na wykonanie niewielkiego rantu. Odcięte ciasto wałkujemy dłońmi w niewielki wałeczek i układamy na brzegach. Następnie przyciskamy widelcem, by spłaszczyć nieco wałek i stworzyć wzorek. Ciasta starczy na pojedynczy wałeczek – na pewno nie wystarczy go nam na zawinięcie warkocza, natomiast ja zdecydowanie polecam na mazurkach robienie jak najmniejszych ozdobnych rantów – wtedy więcej mazurka będzie pokryte masąpapier do pieczenia z
ciastem przekładamy na blachęspód piec w 200ºC przez 20 min, aż do złotego rumianego koloruspód wystudzić na spód wyłożyć kajmak i rozsmarować równomiernie na kajmaku ułożyć dowolny wzór z
bakalii, tak by pokrył całą powierzchnię. Lub wersja szybsza: posiekać odpowiednią ilość
bakalii i posypać nimi kajmak, tak by przykryły całą powierzchnięmazurek schłodzić, by kajmak nieco stężał i przechowywać go również w chłodzie
Opublikowano: 20 kwietnia 2014Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Tarta ze
szparagamiChleb razowy pszenno-żytni z ziarnami
Ziemniaki ze speckiem i
pietruszkąZakwas z
buraków na barszczPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus