ßßß
Słodki, wielkanocny mazurek kajmakowo-czekoladowy z podprażonymi orzechami laskowymi.Mazurek jest inspirowany szkockim ciastem milionera składającym się właśnie z kruchego spodu, masy karmelowej i czekolady.Kajmak proponuję z puszki. Trzeba jedynie zwrócić uwagę, by kupić kajmak, który jest czystym ugotowanym mlekiem słodzonym, a nie masą kajmakopodobną z dodatkami i chemią. Na pewno przynajmniej jeden producent na polskim rynku ma taki kajmak, więc poszukajcie :) Wtedy po prostu oszczędzamy czas na gotowaniu puszki z mlekiem słodzonym, ale jeśli mamy czas możemy oczywiście użyć domowego kajmaku.Do upieczenia nie potrzebujemy formy – pieczemy bezpośrednio na blasze. Przepis jest na mazurek wielkości 25 na 30 cm oraz rant, który ozdobi nasz mazurek i zapobiegnie ewentualnemu wypłynięciu kajmaku.Podprażone orzechy laskowe dodają nam smaku i ozdabiają nam mazurek, dlatego proponuję je różnorodnie posiekać, zostawiając większe i mniejsze kawałki, które będą ładnie wyglądać na wierzchu.Mazurek kajmakowo-czekoladowy z orzechami na mazurek wielkości 25 na 30 cm z ozdobnym rantemSkładnikispód350 g mąki pszennej krupczatki200 g zimnego masła100 g cukru pudru1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%2 żółtka250 g kajmaku150 g czekolady mlecznej40 g orzechów laskowychWykonanieoddzielić białka i żółtkawymieszać mąkę, cukier puder i masło, a po chwili dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść by masa się nie nagrzała, ponieważ to kruche ciasto. Można do tego użyć miksera na średnich obrotach – ładnie i szybko łączy składniki na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na grubość ok 6 mmodmierzyć prostokąt wielkości 25 na 30 cm i dociąć ciastociasto, które odkroimy powinno nam idealnie wystarczyć na wykonanie niewielkiego rantu. Odcięte ciasto wałkujemy dłońmi w niewielki wałeczek i układamy na brzegach. Następnie przyciskamy widelcem, by spłaszczyć nieco wałek i stworzyć wzorek. Ciasta starczy na pojedynczy wałeczek – na pewno nie wystarczy go nam na zawinięcie warkocza, natomiast ja zdecydowanie polecam na mazurkach robienie jak najmniejszych ozdobnych rantów – wtedy więcej mazurka będzie pokryte masąpapier do pieczenia z ciastem przekładamy na blachęspód piec w 200ºC przez 20 min, aż do złotego rumianego koloruspód wystudzić na spód wyłożyć kajmak i rozsmarować równomiernie, a następnie schłodzić w lodówce, aż kajmak stężeje na tyle, by można było na nim rozsmarować warstwę czekoladyorzechy laskowe posiekać dość grubo, żeby ładnie prezentowały się na mazurku, a następnie podprażyć je kilka minut na suchej patelni i nieco przestudzićczekoladę rozpuścić w kąpieli wodnejszybko rozsmarować czekoladę na kajmaku – trzeba się spieszyć, bo czekolada w połączeniu z zimnym kajmakiem szybko tężejenastępnie szybko rozsypać orzechy na czekoladzie. Orzechy mogą być jeszcze nieco ciepłe z podprażania – to ułatwi ich przyklejenie się do czekolady, jeśli ta zdążyła nam już stężećmazurek przechowywać w chłodzie

Opublikowano: 21 kwietnia 2014Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Zakwas z buraków na barszcz
Pesto alla Genovese
Brukselka z orzechami i bułką tartą
Smoothie kiwiowo-bananowyPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus