ßßß
Znany deser w wersji domowej, z naturalnych składników, z prawdziwą wanilią, podany z domowym szybkim sosem z porzeczek.Oczywiście można go też serwować bez sosu lub przyrządzić sos z innych owoców jagodowych. Ja użyłam mrożonych czerwonych porzeczek, które uwielbiam :) Ale znakomicie sprawdzą się też łatwiej dostępne mrożone maliny. W sezonie oczywiście można użyć świeżych owoców. Sos jest bardzo szybki i prosty. Świetnie sprawdzi się też sos truskawkowy .Natomiast sam budyń jest uzależniający – jak raz spróbujecie domowego, to raczej nie wrócicie do tego z torebek ;)Ja robię budyń dość słodki. Jak ktoś nie lubi słodkości, to może zmniejszyć ilość cukru.Prosty i pyszny deser – idealny na walentynki :)2 duże lub 4 małe porcjeSkładnikibudyń500 ml mleka4 żółtka100 g cukrupół laski wanilii25 g mąki ziemniaczanejsos porzeczkowy100 g porzeczek (mrożonych lub świeżych)1 łyżka cukru1/2 łyżeczki cukru waniliowegodo dekoracjikilkanaście porzeczekWykonaniemleko umieścić w garnku i podgrzewać niemal do wrzeniażółtka oddzielić od białek. Białek tutaj nie wykorzystujemywyskrobać ziarenka z połowy laski wanilii. Dobrze jest rozetrzeć ziarenka z odrobina cukru by się porozdzielałydo żółtek dodać cukier oraz ziarenka wanilii i ubijać mikserem na jasną puszystą masęnastępnie dolać do masy jajecznej ok. 1/3 mleka (nie musi być to dokładna ilość, chodzi tylko o rozcieńczenie jajek by wygodnie je przelewać), dodać również mąkę ziemniaczana i zmiksować wszystko na niskich obrotach, jedynie do połączeniawlewać masę jajeczna do gotującego się mleka i szybko mieszać. Do mieszania polecam wszelkie trzepaczki, które zapobiegną powstawaniu grudekbudyń gotować przez kilka minut. Powinien zgęstnieć dość szybko, ale trzeba go chwilę pogotować by mąka nie była surowa – można to wyczuć po zapachugotowy budyń nieco schłodzić, a następnie rozlać do salaterek. Zostawić do ostygnięcia i wtedy umieścić w lodówce jeszcze min na 1 godzinę. Można też na cała nocporzeczki razem z cukrem i cukrem waniliowym umieścić w garnuszku i podgrzewać przez kilka minut, do momentu aż całkiem się rozpadnąwtedy przetrzeć owoce przez sito, żeby pozbyć się pesteksos przestudzićschłodzony budyń polać sosem. Można go też ozdobić dodatkowymi owocami
Opublikowano: 14 lutego 2015Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Fioletowy krem z marchewek
Pierniki świąteczne
Crème brûlée
Purée z dyniPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus