Wykonanie

Znany deser w wersji domowej, z naturalnych składników, z prawdziwą
wanilią, podany z domowym szybkim sosem z
porzeczek.Oczywiście można go też serwować bez sosu lub przyrządzić sos z innych
owoców jagodowych. Ja użyłam mrożonych czerwonych
porzeczek, które uwielbiam :) Ale znakomicie sprawdzą się też łatwiej dostępne mrożone
maliny. W sezonie oczywiście można użyć świeżych
owoców.
Sos jest bardzo szybki i prosty. Świetnie sprawdzi się też sos
truskawkowy .Natomiast sam
budyń jest uzależniający – jak raz spróbujecie domowego, to raczej nie wrócicie do tego z torebek ;)Ja robię
budyń dość słodki. Jak ktoś nie lubi słodkości, to może zmniejszyć ilość
cukru.Prosty i pyszny deser – idealny na walentynki :)2 duże lub 4 małe porcjeSkładniki
budyń500 ml
mleka4
żółtka100 g
cukrupół
laski wanilii25 g
mąki ziemniaczanejsos
porzeczkowy100 g
porzeczek (mrożonych lub świeżych)1 łyżka
cukru1/2 łyżeczki
cukru waniliowegodo dekoracjikilkanaście
porzeczekWykonanie
mleko umieścić w garnku i podgrzewać niemal do wrzenia
żółtka oddzielić od
białek.
Białek tutaj nie wykorzystujemywyskrobać ziarenka z połowy
laski wanilii. Dobrze jest rozetrzeć ziarenka z odrobina
cukru by się porozdzielałydo
żółtek dodać
cukier oraz ziarenka
wanilii i ubijać mikserem na jasną puszystą masęnastępnie dolać do masy jajecznej ok. 1/3
mleka (nie musi być to dokładna ilość, chodzi tylko o rozcieńczenie
jajek by wygodnie je przelewać), dodać również
mąkę ziemniaczana i zmiksować wszystko na niskich obrotach, jedynie do połączeniawlewać masę jajeczna do gotującego się
mleka i szybko mieszać. Do mieszania polecam wszelkie trzepaczki, które zapobiegną powstawaniu grudek
budyń gotować przez kilka minut. Powinien zgęstnieć dość szybko, ale trzeba go chwilę pogotować by
mąka nie była surowa – można to wyczuć po zapachugotowy
budyń nieco schłodzić, a następnie rozlać do salaterek. Zostawić do ostygnięcia i wtedy umieścić w lodówce jeszcze min na 1 godzinę. Można też na cała noc
porzeczki razem z
cukrem i
cukrem waniliowym umieścić w garnuszku i podgrzewać przez kilka minut, do momentu aż całkiem się rozpadnąwtedy przetrzeć
owoce przez sito, żeby pozbyć się pesteksos przestudzićschłodzony
budyń polać sosem. Można go też ozdobić dodatkowymi
owocami
Opublikowano: 14 lutego 2015Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Fioletowy krem z
marchewek
Pierniki świąteczne

Crème brûlée

Purée z dyniPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus