ßßß Cookit - przepis na Domowy budyń waniliowy z sosem porzeczkowym

Domowy budyń waniliowy z sosem porzeczkowym

nazwa

Wykonanie

Znany deser w wersji domowej, z naturalnych składników, z prawdziwą wanilią, podany z domowym szybkim sosem z porzeczek.
Oczywiście można go też serwować bez sosu lub przyrządzić sos z innych owoców jagodowych. Ja użyłam mrożonych czerwonych porzeczek, które uwielbiam :) Ale znakomicie sprawdzą się też łatwiej dostępne mrożone maliny. W sezonie oczywiście można użyć świeżych owoców. Sos jest bardzo szybki i prosty. Świetnie sprawdzi się też sos truskawkowy .
Natomiast sam budyń jest uzależniający – jak raz spróbujecie domowego, to raczej nie wrócicie do tego z torebek ;)
Ja robię budyń dość słodki. Jak ktoś nie lubi słodkości, to może zmniejszyć ilość cukru.
Prosty i pyszny deser – idealny na walentynki :)
2 duże lub 4 małe porcje
Składniki
budyń
500 ml mleka
4 żółtka
100 g cukru
pół laski wanilii
25 g mąki ziemniaczanej
sos porzeczkowy
100 g porzeczek (mrożonych lub świeżych)
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
do dekoracji
kilkanaście porzeczek
Wykonanie
mleko umieścić w garnku i podgrzewać niemal do wrzenia
żółtka oddzielić od białek. Białek tutaj nie wykorzystujemy
wyskrobać ziarenka z połowy laski wanilii. Dobrze jest rozetrzeć ziarenka z odrobina cukru by się porozdzielały
do żółtek dodać cukier oraz ziarenka wanilii i ubijać mikserem na jasną puszystą masę
następnie dolać do masy jajecznej ok. 1/3 mleka (nie musi być to dokładna ilość, chodzi tylko o rozcieńczenie jajek by wygodnie je przelewać), dodać również mąkę ziemniaczana i zmiksować wszystko na niskich obrotach, jedynie do połączenia
wlewać masę jajeczna do gotującego się mleka i szybko mieszać. Do mieszania polecam wszelkie trzepaczki, które zapobiegną powstawaniu grudek
budyń gotować przez kilka minut. Powinien zgęstnieć dość szybko, ale trzeba go chwilę pogotować by mąka nie była surowa – można to wyczuć po zapachu
gotowy budyń nieco schłodzić, a następnie rozlać do salaterek. Zostawić do ostygnięcia i wtedy umieścić w lodówce jeszcze min na 1 godzinę. Można też na cała noc
porzeczki razem z cukrem i cukrem waniliowym umieścić w garnuszku i podgrzewać przez kilka minut, do momentu aż całkiem się rozpadną
wtedy przetrzeć owoce przez sito, żeby pozbyć się pestek
sos przestudzić
schłodzony budyń polać sosem. Można go też ozdobić dodatkowymi owocami
Opublikowano: 14 lutego 2015
Przepis własny
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Fioletowy krem z marchewek
Pierniki świąteczne
Crème brûlée
Purée z dyni
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/domowy-budyn-waniliowy-z-sosem-porzeczkowym