ßßß Cookit - przepis na " Tarta kokosowo-truskawkowa "

" Tarta kokosowo-truskawkowa "

nazwa

Wykonanie

Połączenie lekko kakaowego spodu,białej czekolady,mleczka kokosowego i truskawek.
Jedno z lepszych połączeń jakie udało mi się uzyskać
Podana lekko schłodzona idealnie nadaje się na gorące letnie dni.
Składniki:
Na ciasto:
25 dkg mąki pszennej
10 dkg cukru pudru
2 płyskie łyżeczki kakao
1 jajko
15 dkg masła
Na nadzienie:
300 ml mleczka kokosowego
20 dkg białej czekolady
4 łyżeczki żelatyny ( namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody)
Dodatkowo:
świeże truskawki,borówki lub maliny
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto: mąkę,cukier i kakao przesiewamy,dodajemy masło i dokładnie siekamy wszystko nożem.Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto.Zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na minimum 30 min.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie tarty.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski,mleko kokosowe przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia,gorącym mlekiem zalewamy czekonadę,dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy aż żelatyna i czekolada się rozpuszczą.
Mleczko z czekoladą odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki,rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty.Nakłuwamy dokładnie widelcem ,wykładamy na ciast papier do pieczenia i obciążamy ciasto np.kuleczkami ceramicznymi do pieczenia lub grochem.
Tak przygotowany spód tarty pieczemy w 180°C przez 20 min następnie zdejmujemy papier,kuleczki ceramiczne i pieczemy jeszcze 5-10 min.
Upieczony spód tarty odkładamy do wystudzenia.
Na wystudzony spód wylewamy lekko tężejące mleczko kokosowe a następnie układamy owoce.
Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2014/05/Tarta-kokosowo-truskawkowa.html