Wykonanie
Połączenie lekko
kakaowego spodu,
białej czekolady,
mleczka kokosowego i
truskawek.Jedno z lepszych połączeń jakie udało mi się uzyskaćPodana lekko schłodzona idealnie nadaje się na gorące letnie dni.

Składniki:Na ciasto:25 dkg
mąki pszennej10 dkg
cukru pudru2 płyskie łyżeczki
kakao1
jajko15 dkg
masłaNa nadzienie:300 ml
mleczka kokosowego20 dkg
białej czekolady4 łyżeczki
żelatyny ( namoczyć w niewielkiej ilości zimnej
wody)Dodatkowo:świeże
truskawki,
borówki lub
malinyWykonanie:Przygotowujemy ciasto:
mąkę,
cukier i
kakao przesiewamy,dodajemy
masło i dokładnie siekamy wszystko nożem.Dodajemy
jajko i wyrabiamy ciasto.Zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na minimum 30 min.W tym czasie przygotowujemy nadzienie tarty.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski,
mleko kokosowe przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia,gorącym
mlekiem zalewamy
czekonadę,dodajemy napęczniałą
żelatynę i dokładnie mieszamy aż
żelatyna i
czekolada się rozpuszczą.Mleczko z
czekoladą odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.Ciasto wyjmujemy z lodówki,rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty.Nakłuwamy dokładnie widelcem ,wykładamy na ciast papier do pieczenia i obciążamy ciasto np.kuleczkami ceramicznymi do pieczenia lub
grochem.Tak przygotowany spód tarty pieczemy w 180°C przez 20 min następnie zdejmujemy papier,kuleczki ceramiczne i pieczemy jeszcze 5-10 min.Upieczony spód tarty odkładamy do wystudzenia.Na wystudzony spód wylewamy lekko tężejące
mleczko kokosowe a następnie układamy
owoce.Odstawiamy do lodówki do stężenia.Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.