Czym dziś w kuchni pachnieBlog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : [email protected]Blog > Komentarze do wpisu« Schabowe z kapustą ...Domowe Precle »Składniki:1 szkl białek25 dkg mielonych orzechów1 szkl cukru kryształu1 lyżka miodu2 łyżki mąki krupczatki1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiszkopt:4 łyżki cukru kryształu4 jajka4 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa:25 dkg masła3 żółtka2 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej2 szkl mleka1 szkl cukru pudru1 cukier waniliowyDodatkowo:4 suche wafle1 szkl powidła śliwkowego2 czekolady( roztopione)Wykonanie:Ciato orzechowe:Białka ubijamy na sztywno,dodajemy po troszkę cukru i dalej ubijamy następnie dodajemy mielone orzechy,mąkę,miód i proszek do pieczenia.Dokładnie mieszamy.Formę wykładamy suchym waflem i wylewamy na niego ciasto.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 godz.Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy ciasto na 2 części.Biszkopt:Oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i dalej ubijamy aż cukier się rozpuści następnie dodajewmy po 1 żółtku i nadal ubijamy.Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy ze sobą.Gotowe ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w 180°C do efektu suchego patyczka.Przygotowujemy masę:Ucieramy żółtka z połową cukru i cukrem waniliowym do białości.Dodajemy mąki i połowę mleka.Dobrze wszystko mieszamy ( nie może być grudek)Pozostałe mleko zagotowujemy.Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną cały czas mieszając.Budyń gotujemy do czasu aż dobrze zgęstniej i odstawiamy do wystudzenia.Masło ucieramy do białości z pozostałym cukrem a następnie dodajemy po 1 łyżce budyniu i dokładnie ucieramy,powtarzamy czynność do wyczerpania się budyniu.Gotową masą przekładamy ciasto.Przełożenie ciasta:suchy wafel-połowa powidła-ciasto orzechowe-połowa masy budyniowej-biszkopt-druga połowa masy budyniowej-ciasto orzechowe-pozostałe powidło-suchy wafel-roztopiona czekolada.Ciasto schłodzić przez noc w lodówce.środa, 16 kwietnia 2014, kozakownapoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy" Creme brulee ..." Szyszki z ..." Sos ..." Ciasteczka ..." Torty "" Torty "" Kotlety ...Reklama w interneciePisz blogzamów newsletter