ßßß Cookit - przepis na "Ciasto orzechowe na waflu"

"Ciasto orzechowe na waflu"

nazwa

Wykonanie

Czym dziś w kuchni pachnie
Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : [email protected]
Blog > Komentarze do wpisu
« Schabowe z kapustą ...
Domowe Precle »
Składniki:
1 szkl białek
25 dkg mielonych orzechów
1 szkl cukru kryształu
1 lyżka miodu
2 łyżki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt:
4 łyżki cukru kryształu
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
25 dkg masła
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 szkl mleka
1 szkl cukru pudru
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
4 suche wafle
1 szkl powidła śliwkowego
2 czekolady( roztopione)
Wykonanie:
Ciato orzechowe:
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy po troszkę cukru i dalej ubijamy następnie dodajemy mielone orzechy,mąkę,miód i proszek do pieczenia.Dokładnie mieszamy.
Formę wykładamy suchym waflem i wylewamy na niego ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 godz.
Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy ciasto na 2 części.
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i dalej ubijamy aż cukier się rozpuści następnie dodajewmy po 1 żółtku i nadal ubijamy.
Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy ze sobą.Gotowe ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180°C do efektu suchego patyczka.
Przygotowujemy masę:
Ucieramy żółtka z połową cukru i cukrem waniliowym do białości.Dodajemy mąki i połowę mleka.Dobrze wszystko mieszamy ( nie może być grudek)
Pozostałe mleko zagotowujemy.
Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną cały czas mieszając.Budyń gotujemy do czasu aż dobrze zgęstniej i odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy do białości z pozostałym cukrem a następnie dodajemy po 1 łyżce budyniu i dokładnie ucieramy,powtarzamy czynność do wyczerpania się budyniu.
Gotową masą przekładamy ciasto.
Przełożenie ciasta:
suchy wafel-połowa powidła-ciasto orzechowe-połowa masy budyniowej-biszkopt-druga połowa masy budyniowej-ciasto orzechowe-pozostałe powidło-suchy wafel-roztopiona czekolada.
Ciasto schłodzić przez noc w lodówce.
środa, 16 kwietnia 2014, kozakowna
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
" Creme brulee ...
" Szyszki z ...
" Sos ...
" Ciasteczka ...
" Torty "
" Torty "
" Kotlety ...
Reklama w internecie
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2014/04/Ciasto-orzechowe-na-waflu.html