Wykonanie
Czym dziś w kuchni pachnieBlog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt :
[email protected]Blog > Komentarze do wpisu«
Faworki czyli Chrust ...Oponki
drożdżowe ... »

Składniki:8
białek12,5 dkg
margaryny lub
masła10 dkg
mąki pszennejszczypta
soli15 dkg
cukrusok z 1/2
pomarańczy1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaNa masę:1 szkl
śmietany 30%40 dkg
serka mascarpone3 łyżki
cukru pudru5 dkg
czekolady mlecznejNa
galaretkę :1,5 kg
pomarańczy2
galaretki pomarańczoweWykonanie:
Masło lub
margarynę roztapiamy a następnie odstawiamy do przestudzenia.
Mąkę i proszek przesiewamy.Biała ubijamy na sztywno z dodatkiem
soli a następnie dodajemy na 3
razy cukier i dobrze ubijamy.Kolejno dodajemy sok z
pomarańczy,mękę z proszkiem na przemian z przestudzoną
margaryną.Wszystko delikatnie mieszamy do czasu połączenia się składników.Gotowe ciasto wylewamy na formę (33x23cm) wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy do efektu "suchego patyczka" w piekarniku nagrzanym do 180°C.Ciasto po upieczeniu studzimy.
Pomarańcze okrawamy ze skórki ( razem z białą błonką) a następnie wykrawamy nożem sam miąsz tak aby nie było białych błonek,z resztek
pomarańczy wyciskami sok (za pomocą ręki)Wykrojone cząstki
pomarańczy i sok zagotowujey w garnku z grubym dnem.Gotujemy wszystko około 5 min mieszając co jakiś czas.Po tym czasie zdejmujemy
pomarańcze z ognia i dodajemy suche
galaretki,dobrze mieszamy do czasu dokładnego rozpuszczenia się
galaretek.Odstawiamy do wystudzenia.Ubijamy na sztywno schłodzoną
śmietanę,dodajem
cukier i dalej ubijamy do czasu połączenia się.Następnie dodajemy
serek mascarpone i startą
czekoladę na drobnej tarce.Wszystko dokładnie miksujemy.Na wystudzony
biszkopt wykładamy 1/3 masy z
serka następnie tężejącą
galaretkę z
pomarańczy i pozostałą masę z
serka.Całość można posypać startą
czekoladą i udekorować plastrami
pomarańczy.Chłodzimy w lodówce 2-3 godz.Smacznego :)

P.S. Jeżeli chcemy żeby masa serkowa była bardziej twarda możemy dodać około 2 łyżeczek
żelatyny (wcześniej zalaną do napęcznienia
wodą i rozpuszczoną w kąpieli
wodnej)czwartek, 20 lutego 2014, kozakownapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy" Creme brulee ..." Szyszki z ..." Sos ..."
Ciasteczka ..."
Torty ""
Torty "" Kotlety ...Reklama w internecie


Pisz blog
zamów newsletter