ßßß Cookit - przepis na " Pomarańczowy raj "

" Pomarańczowy raj "

nazwa

Wykonanie

Czym dziś w kuchni pachnie
Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : [email protected]
Blog > Komentarze do wpisu
« Faworki czyli Chrust ...
Oponki drożdżowe ... »
Składniki:
8 białek
12,5 dkg margaryny lub masła
10 dkg mąki pszennej
szczypta soli
15 dkg cukru
sok z 1/2 pomarańczy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę:
1 szkl śmietany 30%
40 dkg serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
5 dkg czekolady mlecznej
Na galaretkę :
1,5 kg pomarańczy
2 galaretki pomarańczowe
Wykonanie:
Masło lub margarynę roztapiamy a następnie odstawiamy do przestudzenia.
Mąkę i proszek przesiewamy.
Biała ubijamy na sztywno z dodatkiem soli a następnie dodajemy na 3 razy cukier i dobrze ubijamy.
Kolejno dodajemy sok z pomarańczy,mękę z proszkiem na przemian z przestudzoną margaryną.
Wszystko delikatnie mieszamy do czasu połączenia się składników.
Gotowe ciasto wylewamy na formę (33x23cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy do efektu "suchego patyczka" w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Ciasto po upieczeniu studzimy.
Pomarańcze okrawamy ze skórki ( razem z białą błonką) a następnie wykrawamy nożem sam miąsz tak aby nie było białych błonek,z resztek pomarańczy wyciskami sok (za pomocą ręki)
Wykrojone cząstki pomarańczy i sok zagotowujey w garnku z grubym dnem.
Gotujemy wszystko około 5 min mieszając co jakiś czas.
Po tym czasie zdejmujemy pomarańcze z ognia i dodajemy suche galaretki,dobrze mieszamy do czasu dokładnego rozpuszczenia się galaretek.
Odstawiamy do wystudzenia.
Ubijamy na sztywno schłodzoną śmietanę,dodajem cukier i dalej ubijamy do czasu połączenia się.Następnie dodajemy serek mascarpone i startą czekoladę na drobnej tarce.Wszystko dokładnie miksujemy.
Na wystudzony biszkopt wykładamy 1/3 masy z serka następnie tężejącą galaretkę z pomarańczy i pozostałą masę z serka.
Całość można posypać startą czekoladą i udekorować plastrami pomarańczy.
Chłodzimy w lodówce 2-3 godz.
Smacznego :)
P.S. Jeżeli chcemy żeby masa serkowa była bardziej twarda możemy dodać około 2 łyżeczek żelatyny (wcześniej zalaną do napęcznienia wodą i rozpuszczoną w kąpieli wodnej)
czwartek, 20 lutego 2014, kozakowna
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
" Creme brulee ...
" Szyszki z ...
" Sos ...
" Ciasteczka ...
" Torty "
" Torty "
" Kotlety ...
Reklama w internecie
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2014/02/Pomaranczowy-raj.html