Wykonanie
Od jakiegoś czasu prawie nie kupuję drożdżówek w sklepie,za czasów mojego dzieciństwa miały dużo nadziena a dziś już wiele
razy szukała go i ciężko było je znaleźć:))była tylko namiastka nadziena.I tak gdy tylko mamy ochotę na drożdżówki przygotowuję je sama i
daję tyle nadzienia na ile mamy ochotę:))Wczoraj wyszperałam w spiżarce puszkę masy makowej i jak się domyślacie powstały drożdżówki z
makiem.Wyszły naprawdę pyszne,puszyste,delikatne i nawet na drugi dzień nie stały się twarde i suche :)Mój małżonek stwierdził że tylko lukru brakuje i byłyby idealne:))

Składniki:50 dkg
mąki pszennej5 dkg
drożdży świeżych1 szkl ciepłego
mleka3
żółtka1
jajko1
cukier waniliowysok z 1/2
cytryny5 dkg
masła ( roztopić)5 dkg
cukru kryształu40 dkg masy makowejWykonanie:Z
drożdży,1 łyżki
cukru ,połowy
mleka i 3-4 łyżek
mąki zrobić rozczyn ( dobrze wymieszań) i odstawić do podwojenia objętości.Pozostałą
mąkę przesiać do dużego naczynia.Do
mąki wlać wyrośnięty rozczyn,utarte
jajka,
sok z cytryny,pozostałe
mleko,dokładnie wyrobić ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki,wówczas dodajemy roztopione i przestudzone
masło i znów wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki i ścian naczynia.Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejce do wyrośnięcia na około 1 godz.Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę lekko podsypaną
mąką,rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.Przygotowany placek ciasta smarujemy masą
makową i zwijamy w rulon następnie kroimy na kawałki około 4-5 cm.Gotowe drożdżówki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 min. do podrośnięcia.Po tym czasie smarujemy
białkiem i pieczemy w 180°C około 20-25 min. ( aż zarumienią się)Po upieczeniu studzimy na kratce.Możemy polukrować ,posypać
cukrem pudrem lub polać
czekoladą.

Praktyczne rady:1) Wszystkie składniki do
ciasta drożdżowego powinny
mieć temperaturę pokojową (
drożdże również)2) Podczas przygotowywania i wyrastania ciasta nie może być przeciągów w domu3)Ciasto należy wyrabiać aż będzie samo odchodzić nam od ręki i będzie widać w nim pęcherzyki powietrza5)
Mąkę należy zawsze przesiać,ciasto będzie delikatniejsze i bardziej puszyste6) Jeżeli zamiast
margaryny damy
masło ciasto będzie delikatniejsze i znacznie lepsze w smaku7)
mleko ma być podgrzane ale nie może być zbyt ciepłe( gorące) ponieważ
drożdże stracą swoje wartości i ciasto nam nie wyrośnie8)Wyrastanie ciasta nie powinno odbywać się w zbyt wysokiej temperaturze ponieważ będzie ono miało intensywny smak
drożdży,ja odstawiam przykryte ściereczką lub kuchennym ręczniczkiem w miejsce bez przeciągów i z zamkniętymi oknami :)