ßßß Cookit - przepis na Jajko i żółtka dobrze utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.

Jajko i żółtka dobrze utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.

nazwa

Wykonanie

Od jakiegoś czasu prawie nie kupuję drożdżówek w sklepie,za czasów mojego dzieciństwa miały dużo nadziena a dziś już wiele razy szukała go i ciężko było je znaleźć:))była tylko namiastka nadziena.I tak gdy tylko mamy ochotę na drożdżówki przygotowuję je sama i daję tyle nadzienia na ile mamy ochotę:))
Wczoraj wyszperałam w spiżarce puszkę masy makowej i jak się domyślacie powstały drożdżówki z makiem.
Wyszły naprawdę pyszne,puszyste,delikatne i nawet na drugi dzień nie stały się twarde i suche :)
Mój małżonek stwierdził że tylko lukru brakuje i byłyby idealne:))
Składniki:
50 dkg mąki pszennej
5 dkg drożdży świeżych
1 szkl ciepłego mleka
3 żółtka
1 jajko
1 cukier waniliowy
sok z 1/2 cytryny
5 dkg masła ( roztopić)
5 dkg cukru kryształu
40 dkg masy makowej
Wykonanie:
Z drożdży,1 łyżki cukru ,połowy mleka i 3-4 łyżek mąki zrobić rozczyn ( dobrze wymieszań) i odstawić do podwojenia objętości.
Pozostałą mąkę przesiać do dużego naczynia.
Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn,utarte jajka,sok z cytryny,pozostałe mleko,dokładnie wyrobić ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki,wówczas dodajemy roztopione i przestudzone masło i znów wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki i ścian naczynia.
Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejce do wyrośnięcia na około 1 godz.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę lekko podsypaną mąką,rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.
Przygotowany placek ciasta smarujemy masą makową i zwijamy w rulon następnie kroimy na kawałki około 4-5 cm.
Gotowe drożdżówki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 min. do podrośnięcia.
Po tym czasie smarujemy białkiem i pieczemy w 180°C około 20-25 min. ( aż zarumienią się)
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Możemy polukrować ,posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Praktyczne rady:
1) Wszystkie składniki do ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową ( drożdże również)
2) Podczas przygotowywania i wyrastania ciasta nie może być przeciągów w domu
3)Ciasto należy wyrabiać aż będzie samo odchodzić nam od ręki i będzie widać w nim pęcherzyki powietrza
5) Mąkę należy zawsze przesiać,ciasto będzie delikatniejsze i bardziej puszyste
6) Jeżeli zamiast margaryny damy masło ciasto będzie delikatniejsze i znacznie lepsze w smaku
7) mleko ma być podgrzane ale nie może być zbyt ciepłe( gorące) ponieważ drożdże stracą swoje wartości i ciasto nam nie wyrośnie
8)Wyrastanie ciasta nie powinno odbywać się w zbyt wysokiej temperaturze ponieważ będzie ono miało intensywny smak drożdży,ja odstawiam przykryte ściereczką lub kuchennym ręczniczkiem w miejsce bez przeciągów i z zamkniętymi oknami :)
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2013/10/Idealne-drozdzowki-z-makiem-i-kilka-porad.html