Wykonanie
« sernik z
jablkamiTarta tatin »Jest to moja "warjacja" na temat placka po węgiersku. Nie wiem jak wam ale mi i mojej rodzinie smakuje bardzo.To takie lekkie szaleństwo kaloryczne na te ponure,wietrzne i deszczowe dni.Sos:30 dkg
karkówki1
papryka2 średniej wielkości
marchewki1 duża
cebula200 ml
keczupu2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprzPlacki ziemniaczane:50 dkg
ziemniaków1
jajko1 łyżka
mąki ziemniaczanejsól i
pieprzWykonanie sosu:
Mięso myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę (około 2cm/2cm)Następnie podsmażamy na
oliwie,gdy
mięso jest już podpieczone dodajemy warzywa pokrojone w kostkę,lekko solimy i
pieprzymy.
Mięso z warzywami dusimy około 20min (aż warzywa będą miękkie).Następnie dodajemy
keczup i jeszcze chwilkę dusimy wszystko razem.Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem,jeżeli
sos jest za gęsty dodajemy troszkę
wody.Wykonanie placków:
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce (oczka specjalne do plackow ziemniaczanych) Do utartych
ziemniaków wbijamy
jajo,dodajemy
mąkę,1/3 łyżeczki
soli i szczyptę
pieprzu,wszystko razem mieszamy.Na rozgrzaną patelnię z odrobiną
oleju wylewamy trochę ciasta i formujemy duży placek ziemniaczany,smażymy z obydwu stron.Gdy placek jest już gotowy wykładamy go na talerz i na połowę dajemy wcześniej przygotowany sos,przykrywamy drugą połowa placka.Jeżeli ktoś nie może poradzić sobie z dużym plackiem to może upiec 2-3 mniejsze placki i polać je sosem.

Podajemy gorące!wtorek, 27 listopada 2012, kozakownapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarze