ßßß Cookit - przepis na Placek po wegiersku

Placek po wegiersku

nazwa

Wykonanie

« sernik z jablkami
Tarta tatin »
Jest to moja "warjacja" na temat placka po węgiersku. Nie wiem jak wam ale mi i mojej rodzinie smakuje bardzo.To takie lekkie szaleństwo kaloryczne na te ponure,wietrzne i deszczowe dni.
Sos:
30 dkg karkówki
1 papryka
2 średniej wielkości marchewki
1 duża cebula
200 ml keczupu
2 łyżki oliwy z oliwek
sól,pieprz
Placki ziemniaczane:
50 dkg ziemniaków
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz
Wykonanie sosu:
Mięso myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę (około 2cm/2cm)Następnie podsmażamy na oliwie,gdy mięso jest już podpieczone dodajemy warzywa pokrojone w kostkę,lekko solimy i pieprzymy.Mięso z warzywami dusimy około 20min (aż warzywa będą miękkie).
Następnie dodajemy keczup i jeszcze chwilkę dusimy wszystko razem.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,jeżeli sos jest za gęsty dodajemy troszkę wody.
Wykonanie placków:
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce (oczka specjalne do plackow ziemniaczanych) Do utartych ziemniaków wbijamy jajo,dodajemy mąkę,1/3 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu,wszystko razem mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wylewamy trochę ciasta i formujemy duży placek ziemniaczany,smażymy z obydwu stron.
Gdy placek jest już gotowy wykładamy go na talerz i na połowę dajemy wcześniej przygotowany sos,przykrywamy drugą połowa placka.
Jeżeli ktoś nie może poradzić sobie z dużym plackiem to może upiec 2-3 mniejsze placki i polać je sosem.
Podajemy gorące!
wtorek, 27 listopada 2012, kozakowna
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2012/11/Placek-po-wegiersku.html