ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta z boczkiem, marchewką i koperkiem

Młoda kapusta z boczkiem, marchewką i koperkiem

nazwa

Wykonanie

Każdego roku czekam z utęsknieniem kiedy pojawi się pierwsza, młoda kapusta. Przyrządzam ją na różne sposoby jednak najbardziej lubię z młodą marchewką, boczkiem i koperkiem. To prosty przepis i powszechnie znany ale każdy ma swój sposób na smak doskonały. Ja zamiast wody używam bulionu warzywnego, który naturalnie wzbogaca smak gotowanej kapusty. Do jesiennej wersji tej kapustki możemy dodać świeżych aromatycznych grzybów. Życzę smacznego.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 30 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
1 główka młodej kapusty
10 dag wędzonego boczku
1 cebula
1 marchew
1 łyżka masła
1 ½ szklanki bulionu warzywnego
½ pęczka świeżego koperku
½ łyżki oleju
sól
pieprz
Sposób wykonania:
kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce (na dużych „oczkach”) w garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło i wlewamy bulion, wkładamy kapustę oraz marchewkę i gotujemy na średnim ogniu 15 min. od czasu do czasu mieszając, w tym czasie cebulę oraz boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na oleju a
następnie dodajemy do kapusty,
doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy całość jeszcze 5 min., na koniec dodajemy posiekany koperek.
Inne propozycje na dania z młodej kapusty:
1 . Kremowa zupa z młodą kapustą
2. Kapuśniaczek z młodej kapusty z grzybami
3 . Sałatka z młodej kapusty z pomidorami i czosnkiem
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2012/06/Mloda-kapusta-z-boczkiem-marchewka-i-koperkiem.html