ßßß
Cookit - przepis na Młoda kapusta z boczkiem, marchewką i koperkiem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Młoda kapusta z boczkiem, marchewką i koperkiem
Składniki
Kapusta młoda
Boczek wędzony
Cebula
Marchew
Masło
Bulion warzywny
Koperek
Olej
Sól
Pieprz
Sałata
Pomidor
Czosnek
Grzyby
Wykonanie
Każdego roku czekam z utęsknieniem kiedy pojawi się pierwsza,
młoda kapusta
. Przyrządzam ją na różne sposoby jednak najbardziej lubię z
młodą
marchewką
,
boczkiem
i
koperkiem
. To prosty przepis i powszechnie znany ale każdy ma swój sposób na smak doskonały. Ja zamiast
wody
używam
bulionu warzywnego
, który naturalnie wzbogaca smak gotowanej
kapusty
. Do jesiennej wersji tej
kapustki
możemy dodać świeżych aromatycznych
grzybów
. Życzę smacznego.
Ilość porcji – 4Czas wykonania – 30 min.Stopień trudności – łatwy
Składniki:1 główka
młodej kapusty
10 dag
wędzonego boczku
1
cebula
1
marchew
1 łyżka
masła
1 ½ szklanki
bulionu warzywnego
½ pęczka świeżego
koperku
½ łyżki
oleju
sól
pieprz
Sposób wykonania:
kapustę
poszatkować,
marchewkę
zetrzeć na tarce (na dużych „oczkach”) w garnku o grubym dnie rozpuszczamy
masło
i wlewamy
bulion
, wkładamy
kapustę
oraz
marchewkę
i gotujemy na średnim ogniu 15 min. od czasu do czasu mieszając, w tym czasie
cebulę
oraz
boczek
kroimy w drobną kostkę, smażymy na
oleju
anastępnie dodajemy do
kapusty
,doprawiamy do smaku
solą
oraz
pieprzem
i gotujemy całość jeszcze 5 min., na koniec dodajemy posiekany
koperek
.Inne propozycje na dania z
młodej kapusty
:1 . Kremowa zupa z
młodą kapustą
2. Kapuśniaczek z
młodej kapusty
z
grzybami
3 .
Sałatka
z
młodej kapusty
z
pomidorami
i
czosnkiem
Źródło:
http://restauracjadomowa.blox.pl/2012/06/Mloda-kapusta-z-boczkiem-marchewka-i-koperkiem.html
Przepisy powiązane
Składniki powiązane (0)