ßßß Cookit - przepis na Warzywna tarta z sosem serowo-czosnkowym

Warzywna tarta z sosem serowo-czosnkowym

nazwa

Wykonanie

Tarty są specjalnością kuchni francuskiej i mają wiele postaci. W zależności od pory roku, gustu i humoru możemy delektować się tartą z owocami sezonowymi lub warzywami a także różnymi gatunkami mięs i ryb. Bez wątpienia zaletą tarty jest to, że doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Jest bardzo łatwa do zrobienia a jej przygotowanie nie pochłania zbyt wiele czasu. Ja nie jestem mistrzynią w pieczeniu ciast i nie lubię tego robić dlatego używam gotowego ciasta francuskiego, które pozwala mi błyskawicznie przygotować smaczny, aromatyczny i pożywny obiad, kolację lub przekąskę na spotkanie w gronie znajomych i przyjaciół.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 40 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
250-270 g ciasta francuskiego (użyłam gotowego),
½ brokuła,
½ kalafiora,
200 g fasolki szparagowej (dodałam żółtą ale może być też zielona),
90 g sera ( dowolny twardy ser żółty)
270 ml śmietany (18%),
1 jajko,
2 duże ząbki czosnku lub 3 małe,
masło do wysmarowania blachy lub naczynia żaroodpornego,
sól,
pieprz.
Sposób wykonania:
kalafiora i brokuł dzielimy na mniejsze różyczki a fasolkę oczyszczamy (odcinamy końcówki),
warzywa gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru około 7 min., w tym czasie robimy sos: do śmietany dodajemy starty ser, czosnek roztarty z solą, roztrzepane jajko, doprawiamy pieprzem i solą (około ¼ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu), dokładnie mieszamy,
blachę lub naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła, układamy ciasto francuskie, dociskając palcami, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C na 5 min,
następnie odcedzamy warzywa i schładzamy lekko pod bieżącą, zimną wodą,
wyjmujemy ciasto francuskie z piekarnika i na podpieczone ciasto wlewamy ½ przygotowanego sosu, układamy warzywa i polewamy resztą sosu,
wstawiamy do piekarnika na 20-25 min.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2011/07/Warzywna-tarta-z-sosem-serowo-czosnkowym.html