Wykonanie
Tarty są specjalnością kuchni francuskiej i mają wiele postaci. W zależności od
pory roku, gustu i humoru możemy delektować się tartą z
owocami sezonowymi lub warzywami a także różnymi gatunkami
mięs i ryb. Bez wątpienia zaletą tarty jest to, że doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Jest bardzo łatwa do zrobienia a jej przygotowanie nie pochłania zbyt wiele czasu. Ja nie jestem mistrzynią w pieczeniu ciast i nie lubię tego robić dlatego używam gotowego
ciasta francuskiego, które pozwala mi błyskawicznie przygotować smaczny, aromatyczny i pożywny obiad, kolację lub przekąskę na spotkanie w gronie znajomych i przyjaciół.

Ilość porcji – 4Czas wykonania – 40 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:250-270 g
ciasta francuskiego (użyłam gotowego),½
brokuła,½
kalafiora,200 g
fasolki szparagowej (dodałam żółtą ale może być też zielona),90 g
sera ( dowolny twardy
ser żółty)270 ml
śmietany (18%),1
jajko,2 duże ząbki
czosnku lub 3 małe,
masło do wysmarowania blachy lub naczynia żaroodpornego,
sól,
pieprz.Sposób wykonania:
kalafiora i
brokuł dzielimy na mniejsze różyczki a
fasolkę oczyszczamy (odcinamy końcówki),warzywa gotujemy w wodzie z dodatkiem
soli i
cukru około 7 min., w tym czasie robimy sos: do
śmietany dodajemy
starty ser,
czosnek roztarty z
solą, roztrzepane
jajko, doprawiamy
pieprzem i
solą (około ¼ łyżeczki
soli i ¼ łyżeczki
pieprzu), dokładnie mieszamy,blachę lub naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością
masła, układamy
ciasto francuskie, dociskając palcami, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C na 5 min,następnie odcedzamy warzywa i schładzamy lekko pod bieżącą, zimną
wodą,wyjmujemy
ciasto francuskie z piekarnika i na podpieczone ciasto wlewamy ½ przygotowanego sosu, układamy warzywa i polewamy resztą sosu,wstawiamy do piekarnika na 20-25 min.