Wykonanie
Wraz z wiosną pojawiają się wokół nas piękne kolory i nastroje. Często zmieniamy dietę na lekką, pełną kolorowych i pachnących
warzyw i owoców.
Sałatka, którą dzisiaj proponuję jest prosta w wykonaniu i kusząca swoim zapachem i wyglądem.
Składniki:( na 2-3 osoby)- 2
pomidory,- 2
jajka,- 4-5
rzodkiewek,- 2 małe
ogórki kiszone lub
korniszony,-
szczypior sałatkowy ( wg uznania),-
sól i
pieprz,- 2 ząbki
czosnku,- 3 łyżki
jogurtu naturalnego, gęstego,- 1 łyżka
majonezu.Sposób wykonania:
pomidory zalewamy wrzątkiem na 1-2 minuty, następnie studzimy strumieniem zimnej
wody, obieramy ze skóry , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę,
jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ósemki,
ogórki kroimy w kostkę lub plasterki,
szczypior płuczemy i siekamy,
rzodkiewki płuczemy i kroimy w plasterki,robimy sos:
czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do
jogurtu i
majonezu, mieszamy i doprawiamy
solą i
pieprzem,do miski wrzucamy pokrojone warzywa i
jajka, polewamy sosem i posypujemy
szczypiorem (ja zwykle robię dwie warstwy: warzywa,
jajka, sos, warzywa
jajka, sos i
szczypior)Do sałatki możemy podać pachnącą bułeczkę lub grzanki i wiosenna kolacja gotowa. Smacznego.