ßßß Cookit - przepis na krem z kukurydzy z imbirem i prażonymi pestkami dyni

krem z kukurydzy z imbirem i prażonymi pestkami dyni

nazwa

Wykonanie

(1-2porcje)
KUKURYDZA Z PUSZKI (400g)
SER RICOTTA (lub ew jogurt grecki/śmietana) (3 łyżki)
1 MAŁA CEBULKA
CZOSNEK (1 mały ząbek)
ŚWIEŻY IMBIR (ok 1 łyżeczka posiekanego)
SZCZYPIOREK (1/3 pęczka)
SOK Z CYTRYNY (1 łyżka)
MASŁO (1 łyżka)
SÓL PIEPRZ
DO PODANIA:
PESTKI DYNI W ŁUPINKACH
JOGURT NATURALNY
Cebulkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Obrany czosnek, imbir i szczypiorek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulkę i smażymy chwilę aż zmięknie i się zeszkli, pod koniec dodając czosnek i imbir. Kukurydzę odcedzamy, płuczemy i wrzucamy do blendera, dodajemy cebulę, czosnek, imbir, łyżkę soku z cytryny, połowę szczypiorku, ricottę(/jogurt/śmietanę) i blendujemy na gładką* masę. Przelewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możemy dodać do niej kilka łyżek wody. Podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia !!**). Przelewamy do miseczek, posypujemy szczypiorkiem (,jogurtem) i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Gotowe!
* jeśli chcemy by zupa była idealnie kremowa, musimy po zblendowaniu przecisnąć całość przez drobne sitko. ale jest to dość żmudne i tym sposobem tracimy 1/3 zawartości zupy ;)
* ważne jest by nie podgrzewac zupy zbyt mocno, szczególnie jeśli używamy jogurtu greckiego bo się „zważy”!
Źródło:http://thefoodtime.com/krem-z-kukurydzy-z-imbirem-i-prazonymi-pestkami-dyni