Wykonanie

(1-2porcje)
KUKURYDZA Z PUSZKI (400g)
SER RICOTTA (lub ew
jogurt grecki/śmietana) (3 łyżki)1 MAŁA
CEBULKACZOSNEK (1 mały ząbek)ŚWIEŻY
IMBIR (ok 1 łyżeczka posiekanego)
SZCZYPIOREK (1/3 pęczka)
SOK Z CYTRYNY (1 łyżka)MASŁO (1 łyżka)
SÓL PIEPRZDO PODANIA:
PESTKI DYNI W ŁUPINKACH
JOGURT NATURALNYCebulkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Obrany
czosnek,
imbir i
szczypiorek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy
masło, wrzucamy
cebulkę i smażymy chwilę aż zmięknie i się zeszkli, pod koniec dodając
czosnek i
imbir.
Kukurydzę odcedzamy, płuczemy i wrzucamy do blendera, dodajemy
cebulę,
czosnek,
imbir, łyżkę
soku z cytryny, połowę
szczypiorku,
ricottę(/jogurt/śmietanę) i blendujemy na gładką* masę. Przelewamy z powrotem do garnka, doprawiamy
solą i świeżo mielonym
pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możemy dodać do niej kilka łyżek
wody. Podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia !!**). Przelewamy do miseczek, posypujemy
szczypiorkiem (,
jogurtem) i uprażonymi na suchej patelni
pestkami dyni. Gotowe!* jeśli chcemy by zupa była idealnie kremowa, musimy po zblendowaniu przecisnąć całość przez drobne sitko. ale jest to dość żmudne i tym sposobem tracimy 1/3 zawartości zupy ;)* ważne jest by nie podgrzewac zupy zbyt mocno, szczególnie jeśli używamy
jogurtu greckiego bo się „zważy”!