ßßß
(1-2porcje)KUKURYDZA Z PUSZKI (400g)SER RICOTTA (lub ew jogurt grecki/śmietana) (3 łyżki)1 MAŁA CEBULKACZOSNEK (1 mały ząbek)ŚWIEŻY IMBIR (ok 1 łyżeczka posiekanego)SZCZYPIOREK (1/3 pęczka)SOK Z CYTRYNY (1 łyżka)MASŁO (1 łyżka)SÓL PIEPRZDO PODANIA:PESTKI DYNI W ŁUPINKACHJOGURT NATURALNYCebulkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Obrany czosnek, imbir i szczypiorek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulkę i smażymy chwilę aż zmięknie i się zeszkli, pod koniec dodając czosnek i imbir. Kukurydzę odcedzamy, płuczemy i wrzucamy do blendera, dodajemy cebulę, czosnek, imbir, łyżkę soku z cytryny, połowę szczypiorku, ricottę(/jogurt/śmietanę) i blendujemy na gładką* masę. Przelewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możemy dodać do niej kilka łyżek wody. Podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia !!**). Przelewamy do miseczek, posypujemy szczypiorkiem (,jogurtem) i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Gotowe!* jeśli chcemy by zupa była idealnie kremowa, musimy po zblendowaniu przecisnąć całość przez drobne sitko. ale jest to dość żmudne i tym sposobem tracimy 1/3 zawartości zupy ;)* ważne jest by nie podgrzewac zupy zbyt mocno, szczególnie jeśli używamy jogurtu greckiego bo się „zważy”!