Szarlotka jest prawdopodobnie jednym z najbardziej popularnych ciast na świecie. Ja osobiście uwielbiam wszystkie szarlotka w szczególności na ciepłoSKŁADNIKI1 25 g margaryny lub masła (temperatura pokojowa, zmiękczone)125 g cukru8 g cukru waniliowego1 szczypta solisok z połowy cytryny3 jajka200 g mąki2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki mleka750 g jabłek2 łyzki dżemu morelowego1 łyzka wodyWYKONANIERozgrzewamy piekarnik do 180 º C.Smarujemy tortownicę o średnicy 25cm z odrobiną masła lub oleju. Obrać jabłka i pokroić w ćwiartki.Do ciasta, wrzucić zmiękczone masło w misce i stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i pół soku z cytryny Ucierać dodając stopniowo jajkaZanim dodać mąkę, wymieszać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, a następnie dodać do mieszanki.Kontynuujemy bicie i dodaćjemy 2 łyżki mleka. Ciasto wylewamy do formy. Kładziemy jabłka w pierścień .Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 º C przez około 45 minut.Dwie łyżki dżemu ogrzać z wodą i takim syropem polać po upieczonej szarlotce.SMACZNEGO