ßßß
SKŁADNIKI1 kg kości ryb ( głowa , kręgosłup)2 marchewkikilka gałązek pietruszki2 liście laurowe1 cebula1 łyżka sólkilka sztuk goździkówpieprz500-700 g ryb2 torebki (10 g) żelatynyWYKONANIEW rondlu wlać wodą. Dodać pietruszkę, cebulę, marchew, liść laurowy, goździki i pieprz. Kości ryby i włożyć do garnka. Umieścić na ogniu i gotować przez 30 minut. Gdy rosół jest gotowy, odcedzić, dodać kawałki ryb. Ugotować rybę tak około 10 minut. Wyjąć rybę i pokroić. Umieścić w formie. Udekorować natką pietruszki- posiekanym jajkiem, gotowaną marchewką , cytryną, oliwką i papryką. Żelatynę rozcieńczyć z wodą do spęcznienia. Bulionu rybnyego powinien wyjść ok. około 4 filiżanki, jeśli masz mniej, dodaj wody . Dodaj do bulionu żelatynę. Ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia, ale nie gotuj . Wlej rosół na ryby umieść w lodówce do stwardnienia.SMACZNEGO