To stary ale sprawdzony przepisSkładniki:CIASTO2 szklanki mąki1 margaryna2 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier puder do smaku ( ja daję ok pół szklanki)WYPEŁNIENIEkilogram jabłekjedna galaretka- zielonacynamon pół łyżeczkicukier waniliowycukier jeśli jabłka są bardzo kwaśnie ( szarlotka jest lepsza bez cukru, ale to kwestia smaku)Wykonanie:Mąkę połączyć z proszkiem i margaryną dodać cukier i zółtka , wymieszać.Blachę średniej wielkosci wyłożyć 3/4 ciasta , boki również. 1/4 ciasta zostawić na wierzch , schłodzić w zamrażarce.Jabłka zetrzeć na tartce lekko podgrzać dodać przyprawy i galaretkę. Spód ciasta posmarować jałkiem i posypać kaszą manną . Jabłka wylać na ciasto. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta .Piec w 180 C. Ok 40 min.Wierzch posypać cukrem pudrem. Pyszne na jesienne wieczory przy kawce lub herbatce.SMACZNEGO