ßßß
Gibassier to prowansalskie drożdżówki pochodzące z uroczego miasteczka Lourmarin niedaleko Awinionu (lourmarin.com). Do ich przygotowania używa się wszystkiego czego w Prowansji jest w pod dostatkiem – pomarańczy (skórki i wody aromatyzowanej kwiatem pomarańczy), anyżu i oliwy z oliwek.Niech Was nie przeraża długa lista składników. Fakt, pewnie niełatwo jest niektóre z nich znaleźć z sklepach, ale gwarantujemy, że nie będziecie żałować żadnej minuty poświęconej na zakupy.Zaczyn / levainmąka – 180 gmleko – 100 gdrożdże – szczyptaCiasto na bułeczkimąka 400 gjajko 2 szt.żółtko 1 szt.oliwa 60g. ok 4 łyżkiwoda z kwiatu pomarańczy 25 gsól szczyptacukier 100 gmasło 70 gkandyzowana skórka pomarańczy 80 gziarna anyżu– 2 gzaczyn– wszystkodrożdże – 10 g instantdodatkowo:roztopione masło – ok 100 gdrobny cukier – do posypania w zależności od potrzeby1. Wszystkie składniki zaczynu wyrobić na gładką masę i pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 do 16tu godzin.Po 12-16tu godzinach:2. Zmieszać wszystkie składniki poza masłem i miksować do połączenia składników.3. Dodawać po kawałku miękkie masło i miksować aż do połączenia.4. Miksować aż ciasto będzie dobrze wyrobione (może to potrwać nawet 10 minut – uwaga, żeby nie spalić miksera)5. Pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość, jeśli nie stanie się to w ciagu 2 godzin to można je pozostawić na dłużej)6. Podzielić ciasto na porcje po ok 90 – 100 g i uformować kule a następnie rozpłaszczyć je palcami tak, by uzyskać placuszki o mniej więcej o kształcie półksiężycy.7. Następnie nacinać i formować bułeczki jak na zdjęciu (nie jest to obowiązkowe).8. Pozostawić do wyrośnięcią na ok 1,5 godziny – jeśli będą wolno rosnąć, możemy zostawić je nawet na kilka godzin (anyż ma działanie grzybobójcze i może utrudnić pracę drożdżom)9. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C.10. Wstawiamy bułki i pieczemy przez ok. 15 minut na złoto.11. W międzyczasie roztapiamy masło.12. Wyjmujemy bułki, smarujemy roztopionym masłem i obtaczamy w drobnym cukrze.Gotowe!Uwagi: