ßßß
Małdrzyki krakowskie, to tradycyjne placki twarogowe z Małopolski, podawane na słodko, najczęściej posypane cukrem pudrem. Ich nazwa wywodzi się od sera „małdrzyka” lub „mądrzyka” – gatunku małego sera ze słodkiego mleka. Obecnie do robienia małdrzyków używa się już zwykłego białego twarogu.Serowe placuszki są wyjątkowo smaczne, mocno twarogowe i treściwe. Z cukrem pudrem – przepyszne! Możecie je też podać ze śmietaną czy owocami. Raczej trudno zjeść ich dużą ilość ;)Podczas smażenia należy uważać, by temperatura tłuszczu była wysoka, ale nie maksymalnie – placki muszą zdążyć usmażyć się w środku. Poza tym dość łatwo się przypalają, tak więc uważajcie ;) Smażcie do momentu gdy będą mocno rumiane, złote.Do smażenia polecam masło klarowane zamiast oleju – nadaje pyszny, maślany smak.porcje dla 2 osóbSkładniki300 g sera twarogowego półtłustego2 jajka1 łyżka stopionego masła1 i 1/2 łyżeczka cukru waniliowego5 łyżek mąkido smażeniamasło klarowanedo posypaniacukier puderWykonanietwaróg dobrze rozgnieść widelcem lub zmiksować w blenderzedo sera dodać jajka, stopione masło oraz cukier waniliowy i miksować za pomocą miksera, tak by wtłoczyć nieco powietrza i masa była pulchna i gładka na końcu dodać mąkę i wmieszać ją delikatnie na niskich obrotach lub łyżką na patelni rozgrzać warstwę masła klarowanegosmażyć partiami po 4 do 5 placków, aż będą mocno zrumienione, następnie przewrócić i powtórzyć. Ogień powinien być średni do mocnego – tłuszcz powinien być dość gorący, by nie wchłaniał się w placki, ale nie na maksymalnie, by wnętrze zdążyło dojśćplacki odsączyć na papierowym ręcznikupodawać gorące, posypane sporą ilością cukru pudru
Opublikowano: 10 września 2015Przepis własny, na podstawie tradycyjnych przepisów na małdrzyki krakowskie. Informacje na temat małdrzyka i małdrzyków za Wikipedia.orgLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Tabbouleh – tradycyjna sałatka arabska
Sałatka z wołowiną, grzankami i parmezanem
Krakowskie ciasteczka
Barszcz wigilijny na zakwasiePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus