ßßß Cookit - przepis na Ciastka Półfrancuskie z Jabłkami

Ciastka Półfrancuskie z Jabłkami

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciastka (ok.27 szt.):
250 g mąki
250 g margaryny
250 g twaróg (ja dałam 200g)
1 szt. jajo
2 duże jabłka
cukier puder
cukier waniliowy
masło do wysmarowania blachy
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać, dodać zmielony ser (ja zgniotłam go dokładnie widelcem) i posiekać z masłem, następnie dodać jajo i zarobić ciasto tak jak na pierogi. Odłożyć w chłodne miejsce minimum na 30 min.
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.
Ciasto rozwałkować na grubość ok.0 , 5 cm i wykroić szklanką krążki jak na pierogi.
Na każdy krążek kłaść cząstkę jabłka, złożyć na pół, skleić w rogach i układać w odstępach na blachę wysmarowaną masłem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° na zloty kolor.
Upieczone ciastka już zaraz po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Źródło:http://gotowaniezgosia.blogspot.com/2013/09/ciastka-pofrancuskie-z-jabkami.html