Wykonanie
Składniki na
ciastka (ok.27 szt.):250 g
mąki250 g
margaryny250 g
twaróg (ja dałam 200g)1 szt.
jajo2 duże
jabłkacukier pudercukier waniliowymasło do wysmarowania blachySposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać, dodać
zmielony ser (ja zgniotłam go dokładnie widelcem) i posiekać z
masłem, następnie dodać
jajo i zarobić ciasto tak jak na pierogi. Odłożyć w chłodne miejsce minimum na 30 min.
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.Ciasto rozwałkować na grubość ok.0 , 5 cm i wykroić szklanką krążki jak na pierogi.Na każdy krążek kłaść cząstkę
jabłka, złożyć na pół, skleić w rogach i układać w odstępach na blachę wysmarowaną
masłem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° na zloty kolor.Upieczone
ciastka już zaraz po wyciągnięciu posypujemy
cukrem pudrem wymieszanym z
cukrem waniliowym.