Wykonanie
Uwielbiam pierogi ruskie a ponieważ ich przygotowanie zajmuje sporo czasu to często jako alternatywne danie robię naleśniki z farszem do pierogów ruskich. Smakuje wybornie, wygląda elegancko i co najważniejsze przygotowanie wymaga o połowę mniej zabiegów. Polecam ten sposób dla zabieganych lub leniuchów. Pozdrawiam i życzę wszystkim pogodnego i bogatego w ulubione smaki weekendu.

( na 4 osoby)Składniki na naleśniki:- 1 szklanka
mąki,- 1 szklanka
jasnego piwa,- 1 całe
jajko,- szczypta
soli,-
olej do smażenia.Składniki na farsz:- 4 średniej wielkości
ziemniaki,- 125 g półtłustego
twarogu,- 1 łyżeczka
przyprawy do ziemniaków,- szczypta
soli i
pieprzu,- 1
cebula,-
olej do smażenia
cebuli.- 4 gałązki posiekanego
koperku.Sposób wykonania naleśników: w misce mieszamy
mąkę z
piwem i
jajkiem na gładką masę o konsystencji
śmietany, dodajemy szczyptę
soli i smażymy naleśniki na małej ilości tłuszczu.Sposób wykonania farszu:
ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia,ostudzone
ziemniaki oraz
twaróg mielimy maszynką do
mięsa lub w melakserze, dodajemy
przyprawę do ziemniaków,
koperek i ewentualnie
sól i
pieprz do smaku,
cebulę obieramy, kroimy na drobną kosteczkę i zrumieniamy na
oleju, kiedy przestygnie dodajemy do farszu,wszystko razem dokładnie mieszamy a następnie nakładamy farsz na naleśniki , które składamy na pół lub zawijamy.Do naleśników podajemy
sos czosnkowy. Aby go przygotować potrzebujemy:- 3 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego,- 1 łyżkę
śmietany 18%,- 1 łyżkę
majonezu,- 2 ząbki
czosnku,-
sól i
pieprz do smaku.
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i gotowe.Inne pomysły na dania z podobnym farszem jak do pierogów ruskich:1.
Tarta ziemniaczana w cieście filo