Wykonanie
            To danie jednogarnkowe. Przygotowanie nie wymaga dużo czasu i nie pozostaje sterta garów do zmywania. Takie właśnie potrawy lubię przygotowywać najbardziej. W tym przepisie nie znajdziecie żadnych wyszukanych dodatków za to smak 
kurczaka i 
sosu jest fantastyczny dzięki różnorodności warzyw. Nie podaję też konkretnych ilości poszczególnych składników. Można skomponować potrawę według własnych upodobań albo wrzucić warzywa, które mamy pod ręką, bez biegania po sklepach. Najważniejsze żeby znalazł się tutaj 
por i 
marchew, które stanowią podstawową nutę 
smakową dla 
mięsa i sosu.

Składniki:- 2 
udka kurczaka ( jedno na osobę),- 
por,- 
marchew,- 
pietruszka (korzeń),- 
seler,- 
fasolka żółta i zielona,- 2 szklanki 
bulionu drobiowego,- 
liść laurowy,- 
ziele angielskie,- 
sól i 
pieprz,- 
papryka słodka, mielona,- 1 łyżka 
masła,- 1 łyżka 
oleju,

Sposób wykonania:Udka myjemy i osuszamy, następnie nacieramy 
solą , 
pieprzem i oprószamy 
papryką,Smażymy udka z obu stron na 
oleju z dodatkiem 
masła aż się zrumienią,
Por kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy, kroimy w pół talarki,
Marchew obieramy, płuczemy i kroimy w talarki,
Korzeń pietruszki i 
selera obieramy, płuczemy i kroimy lub ścieramy na tarce ( ja trę na tarce ponieważ starte drobno zagęszczają w naturalny sposób sos i nie używam do tego celu 
mąki,Warzywa dodajemy do 
mięsa, wrzucamy 
liść laurowy, 
ziele angielskie i zalewamy 1 ½ szklanki 
bulionu,Dusimy pod przykryciem aż 
mięso będzie miękkie, od czasu do czasu podlewamy resztą 
bulionu w razie potrzeby, ewentualnie doprawiamy 
solą, można też dodać 
zioła prowansaldzkie.