Wykonanie
Moje doświadczenia z wypiekaniem
chleba i
ciast drożdżowych były długie i burzliwe ale już zaprzyjaźniliśmy się z moim piekarnikiem na tyle w tej kwestii, że nie mamy przed sobą tajemnic i
mogę zacząć dzielić się z
Wami moimi pomysłami,przepisami i
smakami również w tej materii. Dzisiaj przepis na chlebek, któregokromka stanowi całą kanapkę i jak to mój brat stwierdził, najlepiej smakuje bezdodatków. Mi najbardziej smakuje z
jajkiem,
pomidorem lub
kiszonym ogórkiem.

Ilość porcji – 1
chleb (wym. foremki: 24 cm x 10 cm. )Czas wykonania – 110 minStopień trudności – łatwySkładniki:3 całe
jajka,8 łyżek
mleka,8 łyżek
oleju rzepakowego,80 g drobno startego
parmezanu,szczypta
soli,szczypta
pieprzu,1 opakowanie suchych
drożdży ( 7g ),180 g
mąki pszennej razowej do wypieku
chleba, typ: 2000,120 g
boczku ( najlepiej w cieniutkich plastrach),około 70 g
świeżego szpinaku,80 g twardego
żółtego sera,kawałek
masła lub
margaryny do wysmarowania foremki i około 1 łyżeczka
mąki do obsypania.

Sposób wykonania:do dużej ( najlepiej metalowej ) miski wbijamy
jajka, dodajemy
sól i
pieprz, roztrzepujemy całość,następnie wlewamy
olej oraz
mleko, mieszamy trzepaczką,dodajemy
mąkę oraz
drożdże i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką,do masy wrzucamy
parmezan i ponownie dokładnie mieszamy,miskę przykrywamy folią aluminiową i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia ( ja wstawiłam do piekarnika przy włączonym świetle ),twardy,
żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach,plasterki
boczku kroimy na małe kawałki i przesmażamy na suchej patelni ( około 3 min mieszając ),
szpinak płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy,foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy
mąką,kiedy ciasto już wyrosło dodajemy przesmażony
boczek,
żółty ser i
szpinak, mieszamy całość dokładnie a następnie przekładamy do formy,wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180º C około 35-40 min.,po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy go i zostawiamy chlebek przez około 15-20 min. następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w foremce do całkowitego wystygnięcia.