ßßß Cookit - przepis na Domowy chleb z boczkiem i szpinakiem

Domowy chleb z boczkiem i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Moje doświadczenia z wypiekaniem chleba i ciast drożdżowych były długie i burzliwe ale już zaprzyjaźniliśmy się z moim piekarnikiem na tyle w tej kwestii, że nie mamy przed sobą tajemnic i mogę zacząć dzielić się z Wami moimi pomysłami,
przepisami i smakami również w tej materii. Dzisiaj przepis na chlebek, którego
kromka stanowi całą kanapkę i jak to mój brat stwierdził, najlepiej smakuje bez
dodatków. Mi najbardziej smakuje z jajkiem, pomidorem lub kiszonym ogórkiem.
Ilość porcji – 1 chleb (wym. foremki: 24 cm x 10 cm. )
Czas wykonania – 110 min
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
3 całe jajka,
8 łyżek mleka,
8 łyżek oleju rzepakowego,
80 g drobno startego parmezanu,
szczypta soli,
szczypta pieprzu,
1 opakowanie suchych drożdży ( 7g ),
180 g mąki pszennej razowej do wypieku chleba, typ: 2000,
120 g boczku ( najlepiej w cieniutkich plastrach),
około 70 g świeżego szpinaku,
80 g twardego żółtego sera,
kawałek masła lub margaryny do wysmarowania foremki i około 1 łyżeczka mąki do obsypania.
Sposób wykonania:
do dużej ( najlepiej metalowej ) miski wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz, roztrzepujemy całość,
następnie wlewamy olej oraz mleko, mieszamy trzepaczką,
dodajemy mąkę oraz drożdże i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką,
do masy wrzucamy parmezan i ponownie dokładnie mieszamy,
miskę przykrywamy folią aluminiową i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia ( ja wstawiłam do piekarnika przy włączonym świetle ),
twardy, żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach,
plasterki boczku kroimy na małe kawałki i przesmażamy na suchej patelni ( około 3 min mieszając ),
szpinak płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy,
foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką,
kiedy ciasto już wyrosło dodajemy przesmażony boczek, żółty ser i szpinak, mieszamy całość dokładnie a następnie przekładamy do formy,
wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180º C około 35-40 min.,
po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy go i zostawiamy chlebek przez około 15-20 min. następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w foremce do całkowitego wystygnięcia.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2013/10/Domowy-chleb-z-boczkiem-i-szpinakiem.html