Wykonanie

Niezbędne produkty:1650 gr tartej
cukinii200 gr tartej
cebuli (około 3-4 szt)4-6 ząbków
czosnku400 gr
przecieru pomidorowego300 gr
koncentratu pomidorowego1 szklanka
octu1,5 szklanki
cukruPRZYPRAWY:
sól,
pieprz,
papryka czerwona,
chiliKetchup z
cukinii powstać miał dość dawno ale zabrakło czasu.Na szczęście
cukinia wytrzymała i dała się pokroić.

Po przetarciu jej na tarce wyszło coś ponad 1600 gram.

Tak przetartą
cukinię mieszamy z
cebulą, dodajemy
czosnek i zasypujemy
solą. Ja dodałem około łyżki stołowej
soli.Zostawiamy na noc.Następnego dnia dodajemy
pomidory,
ocet i
cukier a następnie dusimy pod przykrywką na małym ogniu około godziny.

Następnie blendujemy do uzyskania konsystencji przecieru.Doprawiamy
papryką,
pieprzem i
chili i gotujemy przez 30 minut bez pokrywki.Dobrze jest w trakcie gotowania przykryć garnek jakimś sitkiem żeby nie zachlapać otoczenia.Próbujemy czy nie brakuje przypraw i przecieramy na metalowym sitku.

Przetarty
ketchup odparowałem dodatkowo w szerokim rondlu.

Z pozostałości po przecieraniu zrobiłem ostry sos
cukiniowy.
Ketchup z założenia miał być nieostry ale jeden ze słoiczków doprawiłem Habanero.Możemy przelewać
ketchup do słoików.Słoiki wypiekałem w piekarniku w temperaturze ok 100 stopni przez 10 minut.


Dodatkowo pasteryzowałem dobrze dokręcone słoiki przez kolejne 10 minut w gorącej wodzie.Ostatecznie wyszło mi około 8 słoiczków
ketchupu i 3 słoiczki ostrej pasty z
cukinii.

SMACZNEGO !!!