Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Trójwarstwowy deser ...
Cytrynowy deser sernikowy z ... »Dziś zapraszam Was na frittatę z
cukinią i
porem. Takie danie idealnie nadaje się na syte śniadanie lub kolację, choć można ją również podać na obiad. Ja skorzystałam z drugiej opcji. Po bardzo wyczerpującym dniu miałam ochotę zjeść coś naprawdę sycącego. W domu miałam kilka
cukinii (na planowane leczo i sałatki), świeżego
pora, kawałek
żółtego sera... Pomysł nasunął się sam :) A że już dawno nie
jadłam frittaty szybko zabrałam się za jej przygotowanie. Była pyszna, zapraszam.

... frittata, to sycące i szybkie danie, doskonałe na śniadanie lub kolacjęSkładniki:1/2 średniej wielkości
cukiniiprzyprawy - mieszanka
ziół włoskich4 całe
jajkaokoło 60 g
żółtego sera - u mnie Edamski2 łyżeczki drobno posiekanego
pora + kilka talarków do posypania
sól i
pieprz do smaku
oliwa z oliwek do smażeniaPrzygotowanie:
Cukinię obieram i kroję wzdłuż, a następnie na cieniutkie plasterki. Przyprawiam
cukinię obficie mieszanką
ziół włoskich (w młynku). Podsmażam na patelni z
oliwą z oliwek, lekko mieszając co jakiś czas.W czasie, gdy
cukinia się smaży przygotowują pozostałe składniki dania. W misce roztrzepuję
jajka, przyprawiam je
solą i
pieprzem. Dodaję do nich posiekaną
porę oraz starty na grubych oczkach
ser, mieszam.Na koniec dodaję obsmażoną
cukinię. Lekko mieszam składniki.Wylewam masę na rozgrzaną, natłuszczoną
oliwą z oliwek patelnię i smażę na najmniejszym płomieniu przez około 8-10 minut. Następnie obracam frittatę na drugą stronę * i smażę około 2 minut.Gotową frittatę podajemy ciepłą, posypaną
porem, i pokrojoną w małe trójkąty.* Frittatę najlepiej obrócić w następujący sposób - zsuwamy ją z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak oby nasza frittata znalazła się na patelni nie obsmażoną stroną.Zapraszam Was również na inne przepisy z
cukinią, np.
sałatkę z
cukinią i dresingiem z
kefiru, leczo z
kiełbasą.Smacznegowtorek, 28 lipca 2015, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!


Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:

Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog