ßßß Cookit - przepis na Piernik z kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego

Piernik z kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego

nazwa

Wykonanie

Niedługo przyjadą goście. Będzie kawa, herbata, ciekawe rozmowy... W moim domu nie może oczywiście zabraknąć również jakiegoś ciasta. Bo nie ma jak kawałek domowego, słodkiego wypieku. On zawsze umili każde spotkanie. Dziś zapraszam Was na szybki, smaczny, mięciutki i aromatyczny piernik z kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego * . Niedługo majówka... polecam, to ciasto również na pikniki i inne okazje.
* przepis mojego autorstwa, połączenie ulubionych składników i smaków
... pachniało w całym domu ... znikł w mgnieniu oka ...
Przepis startuje w konkursie organizowanym przez Foodmania - "Majówka z Owocowym Rajem" . W sklepie Owocowy Raj znajdziecie, m.in. takie składniki jak cynamon i cukier z prawdziwą wanilią, wykorzystane w moim przepisie.
Składniki:
1 łyżka miodu
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1/2 szklanki mąki krupczatki
2 1/2 szklanki mąki pszennej
2 jabłka
4 łyżeczki (czubate) dżemu porzeczkowego
2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko
Prostokątna forma do pieczenia 32-25
Przygotowanie:
Ciasto przygotowujemy bez użycia miksera. Do miski wsypujemy obie mąki oraz sodę oczyszczoną. Mieszamy. Następnie dodajemy cukier, miód, cukier z prawdziwą wanilią, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką. Po czym wlewamy powoli ciepłe (nie gorące!) mleko, mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy 2 obrane i pokrojone w drobną kosteczkę jabłka. Mieszamy i przelewamy ciasto do posmarowanej i obsypanej kaszą manną formy.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Jeśli użyjecie innej formy, to odpowiednio wydłużamy czas pieczenia stosując zasadę tzw. suchego patyczka.
Gdy ciasto przestygnie dekorujemy je polewą czekoladową lub cukrem pudrem (według upodobań). Wyciągamy z blaszki i podajemy. Ciasto długo zachowuje swoją miękkość i świeżość.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/04/Piernik-z-kawalkami-jablek-i-nuta-dzemu.html