Wykonanie


Kolejny ciekawy pomysł na wykorzystanie nudnego
mięsa mielonego.Bardzo podobne do kebabczety, cevapcici i mititei kjufteta, to bułgarski sznycelek, który serwuje się tak w domu z patelni, jak i z grilla, a obydwie formy są bardzo proste i smaczne.Najlepiej smakują podane z chłodnikiem przypominającym nieco
grecki sos tzatziki - bułgarskim taratorem. :)kjufteta:300g mielonej goleni wołowej200g mielonej
łopatki wieprzowej0,5 dużej
czerwonej papryki1 duża
cebulakilka gałązek świeżej
pietruszki0,5 łyżeczki mielonego
kminkuczubek łyżeczki mielonego
cynamonu0,5 łyżeczki
pieprzu mielonego1 łyżka
solitarator:(na 4 osoby)2 duże
ogórki wężowe1 kubek
jogurtu greckiego (300ml)3 duże ząbki
czosnkusólolej rzepakowy/
oliwa z oliwek0,5 pęczka świeżego
koperkuPaprykę kroimy w małe cząstki, to samo robimy z
cebulą.Warzywa (również
pietruszkę) umieszczamy w blenderze i miksujemy na w miarę jednolitą masę.Następnie dorzucamy do nich po trosze
mięso i dolewamy kilka łyżek
wody.Obydwa rodzaje
mięsa mielonego powinny być zmielone bardzo drobno, na małym sitku, wtedy mogą spędzić w blenderze mniej czasu.Masa
mięsno-warzywna powinna być dość gładka i lekko rzadka.Wyjmujemy ją do miski i doprawiamy
przyprawami, po czym dobrze wyrabiamy.Masę odstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.Wyjmujemy ją około pół godziny przed smażeniem, by nabrała temperatury pokojowej.Z
mięsa formujemy niezbyt grube, a długie sznycelki i grillujemy lub smażymy na patelni bez tłuszczu, aż puszczą sok i będą rumiane.Przygotowywanie chłodniku rozpoczynamy od obrania
ogórków i wybrania z nich łyżką gniazd nasiennych.Następnie kroimy je w małą kostkę i umieszczamy w szklanej misce.
Czosnek obieramy i ścieramy na małej tarce lub szatkujemy.Dorzucamy do
ogórków i całość zalewamy
jogurtem greckim.Doprawiamy
przyprawami i
oliwą, a na koniec dorzucamy posiekany
koperek.Tarator dobrze jest przygotować równorzędnie z
mięsem na kjufteta, by odstał swoje w lodówce, a podawać zimny w oddzielnym naczyniu zaraz po usmażeniu
mięsa.